Vědci zjistili, že tato potravina dokáže rychle srazit cholesterol. Účinky jsou podobné jako u léků, to se nečekalo

Vysoký cholesterol je závažným stavem, který by neměl nikdo podceňovat. Ačkoliv nebolí, už samotný popis toho, co dělá v těle, jasně ukazuje, jak moc velké problémy může vyvolat. Cholesterolový plak se ukládá na stěnách vašich cév a tepen a postupně je ucpává. Jakmile dojde k blokádě, vyvolá infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Čokoláda může pomoci

Na léčbu vysokého cholesterolu se obvykle používají léky, které však mají řadu nežádoucích účinků. To je také důvod, proč je mnozí vysadí nebo neberou zodpovědně. Ukazuje se však, že některé potraviny dokáží vysoký cholesterol také snížit. A mohou v tom být podobně účinné jako léky. Často jde o známé zdravé potraviny, ale v tomto případě se jedná o potravinu, kterou mnozí jako zdravou příliš nevnímají.

Přestože většina lékařů rovnou předepíše léky (statiny), nová studie ukázala, že existuje alternativa založená na stravování, a to zejména pro ty, kdo se obávají nežádoucích účinků léčby,” uvádí studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition.

Mezi zkoumaná jídla s velmi zajímavým efektem na snížení cholesterolu patřila také čokoláda, která obsahovala ořechy. Ty jsou známy tím, že samy o sobě dokáží cholesterol snížit. Jsou totiž zdrojem zdravých nenasycených tuků.

Foto: Shutterstock

Chutná náhrada léků

Důvodem, proč i čokoláda může být velmi účinná při snížení cholesterolu, je vláknina, kterou obsahuje. “Vláknina blokuje velké množství cholesterolu, aby se ze střeva dostal do krve,” uvádějí vědci.

Účastníci studie konzumovali čokoládovou tyčinku dvakrát denně po dobu 30 dní. Na konci se ukázalo, že cholesterol poklesl o celých 9 % oproti těm, kdo čokoládu nejedli. Některým dobrovolníkům klesl cholesterol dokonce o 30 %.

Mnoha pacientům, kteří nechtějí nebo nemohou brát léky na cholesterol, můžeme pomoci zvládnout cholesterol realistickým zásahem do jejich jídelníčku,” uvedl Stephen Kopecky, kardiolog Mayo Clinic.

Studie se nicméně nezaměřila pouze na čokoládu, ale také na další potraviny, jako například smoothie. Ty byly pro potřeby výzkumu vytvořeny tak aby obsahovaly vlákninu, rostlinné steroly, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny. Také u nich se projevil efekt snížení cholesterolu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of Nutrition

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments