Dokonale křupavé a chutné brambory téměř nikdo neumí. Osvojte si fígle profesionálů

Brambory jsou nejoblíbenější přílohou vůbec. Jistě není divu, protože tato zelenina je naší základní potravinou. K obědu si ji rádi dopřejí jak dospělí, tak i děti. Jejich příprava se zdá být hračkou, což jistě platí pro brambory vařené, bramborovou kaši či brambory zapékané, ale zkoušeli jste někdy brambory upéct v troubě, aby byly stejnoměrně opečené a lahodně křupavé? To už je ovšem oříšek. Pokud takové dokonalé brambory připravujete běžně, jste skvělý kuchař či kuchařka. Pro ty, kteří stále tápou v přípravě, máme několik málo rad, jak pečené brambory vytáhnout až k dokonalosti.

První krok bude velmi důležitý

Ze všeho nejdříve doporučujeme, oloupat brambory. Následně je nakrájejte například na půl centimetrová kolečka, na měsíčky či na větší kostičky. Kousky brambor by měly být větší, aby se nerozvařily. Dále dejte kousky do osolené vody a vařte přibližně osm minut. Na sůl určitě nezapomínejte, brambory se tak chuťově zvýrazní. Navíc díky vaření bude zelenina skoro měkká, čímž se zkrátí doba pečení.

Prostoje mezi vařením a pečením mít rozhodně nebudete. Nyní je nejvhodnější čas na to, abyste si připravili oblíbené koření nebo bylinky. Může to být estragon, bazalka, tymián, kořenící přípravek na americké brambory, grilovací koření. Jednoduše vezměte to, co máte rádi. Připravte si větší mísu, aby se do ní vešly všechny brambory a nalijte do ní několik lžic oleje a nasypte do něj zvolené koření. Brambory budete ve směsi dochucovat.

Foto: Shutterstock

Brambory jsou uvařené, co dále

Jakmile budou brambory poloměkké, slijte je do cedníku a zchlaďte studenou vodou. Pozor! Brambory nenechávejte namočené ve vodě po uvaření. Stačí, když je ochladíte proudem studené vody. Poté je nechte okapat a mírně je osušte papírovou utěrkou. Jakmile budete mít tyto kroky hotové, smíchejte brambory s olejem a kořením. Posledním krokem bude správné pečení.

Vynikající a křupavé

Zapněte troubu na 200 °C a vezměte si plech, který vyložíte pečicím papírem. Nyní brambory rovnoměrně rozprostřete po plechu – nesmí se překrývat – a dejte je péct do předem vyhřáté trouby. Brambory jsou hotové přibližně za patnáct až dvacet minut. Jakmile budou hotové, budou krásně zlatavé a stejnoměrně opečené. Přejeme dobrou chuť. Doporučujeme doplnit vepřovou panenkou se smetanovou, hořčičnou nebo žampionovou omáčkou, delikatesa.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments