Většina lidí do bramboráků zapomene přidat důležitou surovinu. Pak nejsou vůbec dobré

Bramboráky jsou v kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Existuje mnoho zajímavých receptů, každý kraj má svůj typický recept a někdy i název – můžeme se setkat s cmundou, krompelákem nebo vošouchem. Jedno mají ale společné – jde o křupavou bramborovou placku smaženou na másle či oleji. Znáte trik, jak udělat bramboráky ještě křupavější a chutnější?

Přidejte jedlou sodu!

Jedlá soda je v kuchyni velmi používaná surovina. Nesmíme její použití při pečení zaměnit s práškem do pečiva. Je mnohem silnější a silně zásaditá. Pokud ji používáte při pečení, do těsta vždy přidejte něco kyselého – ocet, jogurt, citronovou šťávu, jogurt, podmáslí nebo acidofilní mléko. Působí jako kypřidlo a bez toho správně nereaguje. Díky jedlé sodě se zvětší objem těsta, a má třikrát až čtyřikrát silnější účinek než kypřicí prášek do pečiva. Proto s ní šetřete a v kuchyni dodržujte předepsané množství.

Bramborák s jedlou sodou

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • ¼ lžíce rostlinného oleje
  • 5 stroužků česneků
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • Majoránka
  • ½ lžičky jedlé sody
Foto: Shutterstock

Postup:

  1. Brambory nahrubo nastrouhejte zalijte vejci, které jste předtím rozšlehali s mlékem.
  2. Přidejte mouku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, olej a jedlou sodu.
  3. Směs promíchejte a nechte 15 minut odpočívat.
  4. Na pánvi rozehřejte větší vrstvu sádla. Těsto nalijte na pánev a vytvořte placku.
  5. Smažte dozlatova. Připravte si papírové utěrky a vysajte z bramboráků přebytečný tuk.

Čím tenčí placky budete připravovat, tím budou křupavější. Na závěr můžete přidat kmín nebo jarní cibulku a podávat tak, jak jste zvyklí, například se zelím. Bramboráky můžete případně ještě vylepšit a přidat do nich zeleninu (¼ až ½ brambor nahradit cuketou, mrkví nebo celerem) nebo na kostičky nakrájené uzené maso, šunku nebo škvarky.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
Miroslav
1 rok

Kdyby blbost nadnášela, tak autorka článku lítá u stropu ve své jistě moderní kuchyni jak holubička. Naše babičky se musí obracet v hrobě a šéfkuchaři odevzdávají hromadně výuční list nebo maturitní vysvědčení. Co je to za spolek v tom plátku AA zdraví. Na střídačku tam píšou samé bláboly. Zajímá mě kdo tyhle pravděpodobně vysokoškolské idioty platí. Zavřete je do uranových dolů, ať se jim v té hlavě pořádně rozsvítí. Pánbůh je už na to slabej, nebo unavenej. Bože to je svět, soda do bramboráku. Fuj, hnus, příště tam naškrábem omítku.

Iris
Iris
1 rok

Autorko, vy jste rozený antichemik!
Sodu do bramboráků – děkuji, už jsem zvracela…

Milan
Milan
1 rok

A čo cibuľa, lepšie ako sóda.

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Tady se najdou perličky. Znám spoustu lidí,co o sodě v bramborácích v životě neslyšeli. A přesto je mají vynikající. Ještě jste opominula radu:česnek strouhat přes igelitový sáček na struhadlo.

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Nelen Nel

A brambory taky. Půl na jemno a půl na hrubo. Osvědčil se mi igelitový pytel od průmyslových hnojiv. To už nezvracíte, ale rovnou umírate.
Až mi andělé zavolají k sobě ……