Většina lidí má špatně poskládanou kuchyň. Jak to udělat, aby nebyla ošklivá a nepraktická

Správě zorganizovaná kuchyň vám ušetří spoustu práce a zefektivní vaše vaření. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejdůležitějších částí bytu, je vhodné její složení dobře naplánovat. Mezi tajemství kuchyní těch největších šéfkuchařů patří dokonalá organizace nábytku, spotřebičů i úložných prostor. Jejich rady můžete velmi snadno uplatnit i u sebe doma.

Malá kuchyň

Máte pocit, že kvůli prostoru není možné ve vaší kuchyni správně fungovat. Nic není tam, kde byste potřebovali. Zkuste se na chvíli zastavit a říct si, co přesně očekáváte. Ať je velikost místnosti jakákoli a její stavební uspořádání se jeví jako nepraktické, je třeba myslet na to, kam soustředit pracovní zónu. V každé kuchyni je vhodné vytvořit prostor na přípravu, vaření, mytí, ukládání věcí a odpadu.

V malé místnosti se soustřeďte především na pracovní zónu, kterou můžete zvětšit pomocí poliček. Ty budou plnit rozličné funkce a budete je moc dle potřeby upravovat. Vždy proto sáhněte raději po posuvných dvířkách, na vrchní police můžete volit skříňky s horním výklopem.

Stolování

U malých prostor nezapomínejte také na stolování. Abyste splnili všechna očekávání a umožnili společnou večeři všem členům domácnosti, používejte rozkladatelné židle. Podobnou službu udělá i rozkladatelný stůl. Jeho pomocí ušetříte spoustu místa, ale užijete si i rodinnou pohodu u oblíbeného jídla.

Foto: Shutterstock

Kam s jídlem a drobnými spotřebiči

Při předělávání kuchyně nezapomínejte ani na úložný prostor pro vaše jídlo. Ten umístěte co nejblíže pracovní desce. Ušetříte si tak spoustu kroků a potraviny budete mít při přípravě vždy po ruce. Stejnou logiku používejte i v případě drobnějších spotřebičů. Je dobré mít ty nejčastěji používané ve své blízkosti.

V permanenci bývají především varná konvice, kávovar, toustovač nebo fritéza. Méně často využijete mixér nebo robot, ten můžete ve velké kuchyni položit na méně privilegované místo. V malé kuchyni ho raději schovejte do krabice a vyndávejte jen v případě, že s ním chcete pracovat.

Třídění a ukládání

Ať je vaše kuchyně jakkoliv veliká, nikdy nezapomínejte na prvky, které vám usnadní život. Řeč je o organizátorech a otevírání úložných prostor. U zásuvek dbejte především na pomalý dojezd. Díky tomu nebude docházet k nehodám, zapříčiněným jejich špatným dovřením. Na vrchní skříňky a police raději použijte vrchní výklopy. Ať už elektricky poháněné nebo s rukojetí, budou neocenitelným pomocníkem. Nebojte se ani vychytávek, třídičů a jiných systémů, díky kterým bude zajištěno, že všechny věci vždy najdete na svém místě. Jídlo ani příbory vám nebudou cestovat po zásuvkách a využijete i ten nejmenší prostor, který se zdál ztracený.

Foto: Shutterstock, zdroj: Marie Claire Maison

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Úctyhodný binec…na toto je každá kuchyň malá 😛