Většina lidí používá sůl špatně. Kdy ji do jídla přidat?

Moderní kuchařky radí při přípravě jídel se solí spíše šetřit. Nadměrný přísun soli do těla může způsobovat zdravotní problémy. Jenže nedosolený pokrm člověku zrovna dvakrát nechutná a raději chuťovým pohárkům dopřejeme trochu soli trochu navíc. Kolik je tedy ideální míra a jak správně solit?

Na začátku solit méně

Platí, že je lepší solit v menším množství a pokud pokrm nemá dostatečnou chuť, postupně ho dosolovat. Většina receptů neobsahuje přesné množství soli, jaké by do nich bylo potřeba, a tak hodně záleží na zkušenostech.

Kuchaři obvykle radí solit suroviny na začátku přípravy, sůl se tak rozloží do všech složek pokrmu a není jí třeba přidávat tolik. Samozřejmě existují výjimky – třeba steaky se doporučuje dosolovat až po upečení, aby neztratily šťavnatost.

Na jedno kilo jídla (ať už jde o maso nebo třeba polévku) by nám mělo bohatě stačit 10 g soli. Tomu odpovídá i ona pověstná „lžička soli“, o níž si můžeme přečíst v mnoha receptech, která je normou pro 8 g soli.

Foto: Shutterstock

Solná odvykačka

Podle doporučení by člověk neměl přijmout více než 5 g soli denně. Jestli jsme zvyklí více solit, pravděpodobně nám nepůjde snížit množství přijímané soli ze dne na den. Chuťové pohárky si však mohou postupně zvyknout. Je dobré tedy začít vědomě snižovat množství soli a učit se vychutnávat přirozené chutě jídel a pomalu ubírat z množství soli, které používáme.

Už jenom tím, že se na tenhle aspekt vědomě zaměříme a položíme si otázku: „opravdu potřebuju tohle dosolit?“ obvykle přinese snížení množství přijímané soli.

Příliš mnoho soli v těle způsobuje zdravotní potíže

Dlouhodobý a nadměrný přísun soli stojí za spoustou zdravotních problémů. Umí zhoršit kardiovaskulární nemoci, neboť zvyšuje tlak a tím vytváří větší nápor na srdce. Pod jhem přílišného množství soli budou také trpět vaše ledviny – sůl totiž zadržuje v těle vodu a tím se zatěžují ledviny.

Foto: Shutterstock, zdroje: The Kitchn, WebMD

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
3 měsíců

Solím tak, aby jídlo nebylo ani plané, ani přesolené. Je mi úplně jedno, kolik soli by použil někdo jiný. A zřejmě to dělám správně, protože nikdo z nás netrpí v článku zmíněnými problémy.