Většina lidí neví, jak dlouho vařit brambory. Výsledkem je mizerná chuť

Brambory se řadí mezi naše základní potraviny, které jsou zdravé, vydatné a neměly by chybět na talíři nikoho z nás. Lze je také upravit na sto způsobů, což z nich činní velmi důležitou surovinu pro přípravu mnoha jídel. Ať už to jsou placky, kaše, hranolky, pečené brambory, zapékané, je vhodné zvolit správný typ brambor a přípravu dobře načasovat, aby byl výsledek vynikající. 

Přílohové, ale i ty ve slupce

Brambory, které chystáte jako přílohu k masu či k čemukoli jinému, jste nejdříve oškrábali a nakrájeli alespoň na čtyři dílky – u větších brambor samozřejmě více. Ostatně, tak, jak to dělá každý. Tak je můžete vařit osm až dvacet minut, podle zvoleného typu. V případě, že zvolíte typ B-C nebo klidně i C, odstavte je z plamene před změknutím a nechte je dojít v horké vodě. Zabráníte tak rozvaření. A nebojte se, tento typ brambor neabsorbuje veškerou vodu a nebudou jako ,,bláto”. 

Pokud jako přílohu zvolíte brambory ve slupce, jistě do hrnce umístěte pouze ty kousky, které jsou podobně velké. Takové brambory vaříme patnáct až 35 minut a hodí se na ně varný typ B. 

Foto: Shutterstock

Dokonalá kaše potřebuje čas

Brambory na kaši doporučujeme vařit po dobu patnácti až 25 minut. A pokud je rozvaříte, nic se neděje, protože je stejně rozmačkáte či rozmixujete. Někteří z nás mají tendenci oškrábané brambory na kaši krájet na malé kostičky. Jedná se sice o pohodlný způsob a brambory se tak lépe rozmačkávají, ale z výživového hlediska se jedná o nepraktický způsob. Pamatujte si: Čím menší kousky budete mít, tím více živin z nich odstraníte. Proto veškerou vodu z brambor nevylévejte, ale ponechte v nich alespoň trochu. Nezapomeňte také na máslo. Množství draslíku se tak zvýší. Vhodný varným typ je B nebo C. 

Pečení v troubě

Trouba je jistě vynikajícím pomocníkem při přípravě brambor. Pokud je nakrájíte na měsíčky, budete je na plechu péct přibližně po dobu čtyřiceti minut, a to na 180 až 200 °C. Naopak brambory, které chcete připravit i se slupkou – nejdříve propíchněte a dejte na rošt do trouby. Tak je pečte necelou hodinu. Zvolte varný typ brambor A nebo B.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

A když neumí,káže druhým,jak to dělat. Nebo spíš nedělat. Vodová kaše,mňam.

Iris
Iris
1 rok

Snad i úplně pitomá kuchařka umí uvařit brambory – táhni k čertu, krávo!