Víčko na láhvi od oleje má tajnou funkci, o které Češi netuší. Je přitom klíčové to využívat

Zejména při smažení mnohdy používáme více tuku, než je nutné. A často ho používáme mnohem více, než je zdravé a doporučované. Proto jsou užitečné tipy, které nám pomohou s ním při vaření šetřit. Nejen pro naše zdraví, ale i pro naše peněženky.

Smažte v troubě a pánev pouze vytírejte

Olej vždy přidávejte až do rozehřáté pánve nebo do hrnce. Nejenže se ohřeje rychleji, ale spotřebujete ho méně. Ještě více ušetříte, když ho do pánve nenalijete, ale pouze ji s ním vytřete. Takto uspoříte až 90 % oleje.

Vhodnou alternativou k pánvi je i používání trouby. Stačí jídlo před přípravou promíchat s trochou oleje a koření a položit ho na plech vyložený pečicím papírem. Uvaříte tak prakticky bez tuku. Tímto způsobem můžete péct maso, hranolky, zeleninu i smažit řízky. V případě řízků je stačí olejem trochu postříkat.

Vyzkoušejte perlivou vodu

Bez tuku se dají smažit i vajíčka nebo připravovat volská oka. Stačí přidat do pánve 2 lžíce perlivé vody a počkat, až začne vařit. Potom přidáte vejce a uvidíte, že v případě těch sázených budou jejich okraje stejně křupavé, jako byste vařili s tukem.

S vysoce perlivou vodou místo tuku můžete smažit i jídla, která nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Třeba zeleninu, ryby nebo drůbež. Nepoužívejte jí ale mnoho, abyste jídlo spíše neuvařili v páře. Postačí 1 – 2 lžíce. Nechte ji ohřát a vložte maso. Až se voda odpaří, opět jí malé množství přidejte, dokud pokrm nebude hotový.

Používejte nepřilnavou pánev a pečicí papír

Množství oleje snížíte používáním nepřilnavé pánve, protože taková vyžaduje opravdu jen minimum tuku. Nelijte na ni ale olej přímo z lahve v množství, které se vám zdá „tak akorát“. Odměřte ho lžící a po pánvi rozetřete štětcem nebo mašlovačkou. Málokdy budete potřebovat více než 1 polévkovou lžíci. Úspory tuku dosáhnete také díky rozprašovači.

Z pečicího papíru si vyrobte kapsy, které naplníte masem, kořením, zeleninou a sýrem. Pořádně je utěsněte a dejte na plechu péct do trouby. Opět uvaříte velmi chutné jídlo bez zbytečného tuku jen ve vlastní šťávě.

Udělejte do víčka dírku

Vždy se ale bez oleje samozřejmě neobejdete. Do víčka v lahvi proto udělejte menší dírku a tuk lijte do hrnce přes ni. Menší otvor můžete udělat i v zátce pod víčkem. Dávejte ale pozor, abyste ji neprotrhli. Malým otvorem se vám nepodaří vlít do pánve více tuku, než jste měli v úmyslu. Jako se to často stane, když nejprve odstraníte plastovou zátku s ouškem a olej naléváte celým hrdlem.  

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments