Viníci, kteří stojí za nadbytkem cholesterolu

Cholesterol se běžně nachází v těle každého z nás a jeho přítomnost je zcela nezávadná. Kromě toho tuto látku lidé přijímají ve stravě a doplňují tak základnu, kterou si tělo vytváří samo. Je součástí nervů, mozkových buněk a hormonů, a proto ve funkci těla hraje významnou roli. V případě nadbytečného množství však stejně jako u všech ostatních látek vznikají nepříjemné obtíže.

Co se děje při nadbytku cholesterolu?

Nadbytečný cholesterol se usazuje na stěnách cév. Tato skutečnost později přispívá ke snížení jejich pružnosti, což má za následek například infarkt. Abychom podobným nepříjemnostem předešli, můžeme se zaměřit na svůj jídelníček a upravit ho tak, aby do těla nepřicházelo větší množství cholesterolu, než je třeba.

Zvýšený cholesterol se nijak nápadně neprojevuje a tím hůře pro svého nositele. Je tichým společníkem až do chvíle, kdy dojde k závažnějšímu problému. Pokud tedy máte problémy s cholesterolem v rodině, neváhejte navštívit lékaře a nechat si provést prohlídku.

Jaké potraviny omezit v jídelníčku?

Existuje velká škála potravin, které přispívají k nadměrnému obsahu cholesterolu. To však neznamená, že je zcela nutné tyto potraviny ihned zavrhnout. Raději je konzumujte v přiměřeném množství a věnujte se skládání pestrého jídelníčku.

Živočišné tuky

Oblíbené sádlo, škvarky nebo máslo by neměly tvořit zásadní složku vašeho denního příjmu potravy. Používejte rostlinné alternativy a všeho s mírou.

Sladké dobroty

Rafinovaný cukr je bezpečný jen v přiměřeném množství. Pokud si denně dopřáváte dorty, sušenky, oslazenou kávu, vařená jídla plná cukru a další, mějte se na pozoru. Zvýšený příjem může stejně tak ohrozit hladinu cholesterolu.

Mléčné výrobky

Výrobky z čerstvého mléka nejsou v omezeném množství vůbec na škodu. V případě průmyslově zpracovaných produktů, jako je šlehačka, jogurt a jiné tučné výrobky už jde o potenciální nebezpečí.

Maso

Maso obsahuje spousty potřebných minerálů, které udrží pevné nehty, vlasy a zdraví dalších částí těla. Je však lepší se zaměřit raději na méně tučné kousky masa a bůček si dopřát jen jednou za čas.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.