Vitamin D nepřestává překvapovat. Nečekaný účinek na lidi, kteří ho užívali roky

Vitamin D se v poslední době hodně přetřásá v souvislosti s tím, jak blahodárně působí na imunitní systém člověka. Zároveň jsme zjistili, že v našich zeměpisných podmínkách ho máme především na podzim a v zimě takřka chronický nedostatek. Ukazuje se však, že tento klíčový vitamin může být prospěšný i jinak, a to velmi nečekaným způsobem.

Snižuje riziko vážné nemoci

Podle nejnovější studie zveřejněné v magazínu Journal of Clinical Oncology by každodenní užívání vitamínu D mohlo vést ke 13% snížení rizika vzniku rakoviny. Přišli na to vědci z Michiganské státní univerzity, kteří své výsledky prezentovali na konferenci Americké společnosti klinické onkologie v Chicagu. Studii vedl doktor Tarek Hayka, podle něhož by mohlo více pacientům pomoci, kdyby jim lékaři předepsali vitamín D. Mnozí lidé totiž tráví hodně času v interiéru a čelí deficitu této důležité látky, která v těle přirozeně vzniká vlivem slunečního záření.

Do studie vědci zapojili přibližně 80 tisíc pacientů s průměrným věkem 68 let. Těm z nich, kteří tento doplněk stravy užívali alespoň tři roky, pokleslo riziko úmrtí na rakovinu v pozdějším věku o 13 procent. To už je poměrně významný výsledek, který stojí za to zohlednit.

Foto: Shutterstock

Vitamin D doplňujte s mírou

Kromě pilulkové formy lze vitamín D získat vystavením pokožky slunečnímu záření, ale také konzumací mastných ryb (například tuňák či losos), vajec, jater i červeného masa. Deficit či pokles vitamínu hrozí zejména v zimních měsících, kdy tělo postrádá sluneční záření. Nedostatek látky se projevuje v podobě zvýšené únavy, depresivních stavů, častějším výskytem infekcí, zvýšeným rizikem osteoporózy, sklerózy, cukrovky a v krajním případě křivicí.

Čtěte také: Opěvovaný vitamín D vás může zradit. Pokud to přeženete, způsobí závažný stav. Jaké množství nesmíte překročit?

V ideálním případě byste vitamín D měli získat venku během slunečních dnů, protože 80 až 90 procent vitamínu tělo čerpá ze slunce prostřednictvím pokožky. Ale s jeho doplňováním umělou formou si dejte pozor. V případě, že užijete nadměrné množství doplňků stravy s tímto vitaminem, můžete mít vyšší náchylnost ke zlomeninám, zvýšenou hladinu vápníku v těle či pociťovat nevolnost. Hrozí také poškození ledvin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of Clinical Oncology

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments