Zdánlivě zdravý nápoj zvyšuje riziko rakoviny o 80 %. Sklenka denně už je problém, bijí na poplach vědci

Navzdory tomu, že svět aktuálně řeší zdravotní problémy jiného rázu, rakovina stále patří mezi největší strašáky. Ačkoliv léčba pokročila, pořád není možné zachránit všechny pacienty, kteří onemocní. A jak lékaři upozorňují, v první řadě by se měl každý snažit udělat vše pro to, aby ho tato zákeřná choroba nepostihla. Jak ukazuje řada vědeckých studií, částečně to lidé mohou ovlivnit svou životosprávou. Tedy pohybem a zdravým stravováním. K tomu je však potřeba znát co nejvíce informací, zejména potom, jaké potraviny mohou v tomto ohledu škodit.

Nečekané odhalení

Nová studie příliš nepotěšila, protože uvedla potravinu, která byla dosud považována za neškodnou, ne-li rovnou zdravou. A právě ona zvyšuje riziko rakoviny prsu o 80 %.

Nejde o nic menšího než mléko. Studie provedená v Severní Americe zkoumala vzorek 50 tisíc žen po dobu osmi let. V průběhu této doby měly ženy pravidelně vyplňovat dotazníky o svých stravovacích návycích. Polovina žen ve studii konzumovala vegetariánskou stravu a pila sójové mléko, zatímco ta druhá pila kravské mléko.

Zajímavé je, že cílem studie bylo potvrdit či vyvrátit podezřelý vztah mezi konzumací sójového mléka a rakovinou, který naznačily některé předchozí vědecké práce. Kravské mléko bylo zařazeno pro srovnání a nikdo ho zpočátku nepodezříval.

Foto: Shutterstock

Riziko zvyšuje šálek denně

V průběhu studie onemocnělo více než tisíc ze sledovaných žen rakovinou prsu. Vědcům se ale nepodařilo najít žádnou souvislost mezi sójovým mlékem a vznikem rakoviny. Výsledky naopak ukázaly na to, že problém by mohl být s kravským mlékem. “Už pití malého množství kravského mléka každý den může zvýšit riziko rakoviny prsu o 80 %,” uvedl vedoucí studie Gary E. Fraser. “Přišli jsme na to, že už malé dávky mléka, méně než šálek denně, vedou ke strmému nárůstu rozvoje rakoviny prsu.

Vědci přesně neví, jakým způsobem mléko toto ovlivňuje, ovšem je možné, že za tím stojí přírodní stimulanty, které se nacházejí v mléce a které podporují buněčný růst a jejich dělení, což je základní mechanismus nádorového bujení.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments