Vychytaný trik, aby vám brambory při vaření nikdy neztmavly. Umí to jen málokdo

Vařené brambory jsou klasikou, bez kterých si neumíme českou kuchyni ani představit. Občas nás ale trápí jejich dlouhá příprava. Už mnoho z nás zkoušelo oškrábat si brambory předem, aby se zrychlila příprava. Na bramborách ale vznikne hnědý povlak. Jak se mu bránit?

Oxidace brambor

Hnědý povlak na bramborách vzniká už chvíli po oškrábání. Je to dáno tím, že brambory obsahují velké množství jednoduchých škrobů. Ponechání na vzduchu vede k téměř okamžitému hnědnutí brambor někdy až ke zčernání.

V žádném případě se nemusíte bát. Oxidovaný brambor není nijak závadný ani se nemění jeho chuť. Jedinou vadou na kráse je změněná barva, která není zrovna lákavá. Nebude vám to vadit u bramborových placek, ale u tradičních přílohových brambor to už na závadu je.

Jak zabránit hnědnutí

Okamžitě po oškrábání dejte brambory do studené vody. Brambor musí být zcela ponořený. A jak si žlutou barvu uchovat co nejdéle? Do vody při škrábání přidejte trochu mléka nebo trochu citrónové šťávy. Ponořené brambory v lázni nechejte 10 minut. Brambory se ve studené lázni zbaví škrobu.

Foto: Shutterstock

Brambory s menším množstvím škrobu

Pokud si chcete brambory připravit na druhý den, abyste se vyhnuli škrábání, je třeba je oškrábat a nekrájet. Každý brambor ihned po oškrábání vkládat do studené vody s mlékem a nechat je zcela ponořené. Takto připravené vám vydrží v lednici do druhého dne. Před vařením vodu slijte a nalejte novou. Poté můžete brambory uvařit do změknutí. Budou mít dokonce výraznější chuť.

Další triky pro vaření brambor

Jak získat nejchutnější brambory? Vyzkoušejte vaření pod tlakem s minimem vody, vaření v páře nebo pečené brambory. V tlakovém hrnci uvaříte brambory dokonce za méně než 10 minut. Pokud vaříte brambory klasicky, nálev nevylévejte. Je výborným základem polévek, některých omáček nebo luštěninových pokrmů.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Tasteofhome

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Stačí voda. To ví i hlupák. Pokud je dám vařit hned, tak propláchnout a pak na ně natočit další vodu, ach jo!😖😖😖

Iris
Iris
1 rok

Ach jo – i úplný kuchařský začátečník snad ví, že brambory se hned po oškrábání dají do hrnce se studenou vodou…
Ten dementní nadpis je super – Majerová, nikdo nemůže za to, že neumíte uvařit (ani) brambory 😛