Fenomenální tuňáková pomazánka. Hotová je za pár minut, lepší neuděláte

Nejrůznější pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí české kuchyně. Představují totiž rychlou a levnou variantu večeře, obzvlášť když si je dopřejete s kvalitním pečivem. Snadno tak docílíte toho, že bude celá rodina spokojená.

Zvolte správného tuňáka

Mezi ty nejoblíbenější pomazánky patří rybí, které je možné připravit různými způsoby. V klasické rybí pomazánce najdeme sardinky, ovšem stále oblíbenější je v tomto případě tuňák. Ten představuje špičkovou mořskou rybu, která je plná omega-3 mastných kyselin, jež jsou velmi prospěšné. V tomto mase najdeme i další vitaminy a minerální látky. Naopak je skoupý na sacharidy a tuky, a tak představuje skvělou alternativu v případě diety.

Ideální je pochopitelně sáhnout po čerstvém tuňákovi, avšak ten je poměrně drahý a hůře dostupný. Pro potřeby pomazánky si bohatě vystačíme s konzervou. Vybírejte však takové, které obsahují vysoký procentuální podíl masa. Rozdíly v ceně už nejsou nijak markantní, obzvlášť když se vám povede nakoupit v akci. Volte takového tuňáka, který je namočen ve vlastní šťávě, popřípadě v oleji. Ty se totiž na pomazánku hodí ze všeho nejvíce. Tuňák v nejrůznějších ochucených nálevech není pro tyto potřeby nejvhodnější. I když, pakliže dáváte přednost pikantnější chuti, můžete zvolit třeba tuňáka naloženého v chilli.

Pro přípravu pomazánky budeme potřebovat ideálně dvě konzervy tuňáka. Následně pak malou cibuli, v optimálním případe červenou, ale ani se žlutou nic nezkazíte. Dále si pak připravte dvě vajíčka a dva malé bílé jogurty. Pro zvýraznění chuti lze přidat i trochu majonézy. Dochucení pak obstará pepř, sůl a citron.

Foto: Shutterstock

Jak připravit tuňákovou pomazánku

Pokud máte tuňáka naloženého v oleji, nejprve z něj velkou část oleje odlijte, protože jinak by byla pomazánka příliš mastná. Nasekejte nadrobno cibulku a přidejte ji do tuňáka. Vejce uvařte natvrdo, nastrouhejte je a přidejte do směsi. Poté přichází čas na bílé jogurty, které můžete doplnit o dvě lžičky majonézy. Do pomazánky můžete zpracovat také zbytek tvrdého sýra (nastrouhaného), pro který už třeba nemáte využití. Pokud ale chcete zdravější variantu, majonézu a sýr vynechte. Pak už nezbývá než vše patřičně dochutit, kdy zejména šťáva z citronu je v tomto případě velmi důležitá.

Tento recept na tuňákovou pomazánku je skutečně skvělý a osvědčený, avšak experimentování se meze nekladou. Často jsme navíc odkázáni na to, jaké máme zrovna ingredience po ruce. Bez tuňáka se pochopitelně neobejdeme, ale jinak lze třeba jogurty nahradit tvarohem či měkkým sýrem.

Pomazánku si nejlépe vychutnáte tak, že si ji namažete na čerstvý chléb. Ačkoliv je to jídlo doslova za pár korun, možná s překvapením zjistíte, že jste jedli máloco lepšího.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Umím lepší. Jogurt tam určitě nepatří. Je jedno, jestli se použije tuňák nebo jiná ryba. Také je dobrá z makrely, konzervovaného filetů v oleji. Olej z konzervy do pomazánky patří. Nedělám jí tak často, tak si s rodinou dopřejeme.😉

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ivona

U nás je oblíbená z baltických sardinek v oleji – taky přidávám ten olej do pomazánky. Jogurt bych do rybí pomazánky nedala ani omylem – nějak mi to k těm rybám nesedí…

Iris
Iris
1 rok

Raději dám přednost sardinkám – tuňák mi nechutná a z konzervy už vůbec ne.