Vypijte tento nápoj a cukr v krvi vám klesne do 60 minut. Takový výsledek nikdo nečekal

Cukrovka představuje velmi nepříjemnou nemoc, kterou trpí stále větší množství lidí na celém světě. Ačkoliv na první pohled nemusí způsobovat žádné problémy, pokud je správně kompenzovaná, jakmile se vymkne z rukou, může v těle nadělat obrovské a nevratné škody. Lidé trpící tímto onemocněním proto musí často brát celý život léky, případně se velmi hlídat. V životosprávě jim každopádně mohou pomoci některé potraviny a nápoje, u kterých se prokázalo, že dokáží snížit cukr v krvi.

Běžný nápoj ohromil

Jak ukázala studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, je to i případ něčeho tak obyčejného, jako je černý čaj. Ve skutečnosti dokázali vědci prokázat, že tento nápoj je ve srážení krevního cukru, takzvané glukózy, extrémně úspěšný. Ke snížení koncentrace cukru v krvi dochází už do šedesáti minut od vypití černého čaje. To jsou výsledky, které překvapily i samotné vědce.

Cukrovku lze zjednodušeně popsat jako stav, kdy si tělo nedokáže poradit s tím, když mu do krve dorazí cukr. Je to obvykle dáno omezenou produkcí hormonu inzulinu, případně tím, že ho tělo nedokáže správně zpracovávat. V takovém případě pak zejména po konzumaci jídla s vysokým glykemickým indexem může dojít k tomu, že hladina glukózy v krvi prudce stoupne.

Právě v takový moment ale může pomoci právě černý čaj. Vědci to dokázali jednoduchým způsobem. Účastníky studie nechali vypít jeden ze tří sladkých nápojů. První obsahoval hodně černého čaje, druhý o něco méně černého čaje a třetí potom žádný černý čaj.

Foto: Shutterstock

Efekt se dostavil záhy

Pak už stačilo jen v pravidelných časových intervalech odebírat krev, ze které bylo zjišťováno, jakým způsobem černý čaj ve spolupráci s vysokým obsahem cukru zafungoval. Výsledky vyjevily, že nápoj s menším i větším obsahem černého čaje snížil cukr v krvi, a to už do 60 minut od vypití nápoje. Efekt byl pozorován u zdravých jedinců i osob s prediabetem. Na cukrovkářích testován nebyl, ovšem podle vědců u nich bude fungovat obdobným způsobem. Týká se to přitom jak dospělých, tak i dětí.

V případě cukrovky druhého typu však obecně platí, že by lidé neměli konzumovat potraviny s vysokým glykemickým indexem, který by jejich cukr v krvi mohl nepříjemně rozházet. Jde především o bílé pečivo, brambory nebo bílou rýži. A pochopitelně také nezdravé potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru.

Foto: Shutterstock, zdroje: NCBIExpress

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments