Vyrobte si domácí hnojivo ze slupek od brambor, lepší neseženete. Nejen orchideje po něm pokvetou jako nikdy dříve

Slupky od brambor zabírají v odpadkovém koši zbytečně místo a kdo nemá kompostér, nemůže využít jejich dalších benefitů. Ne! I vy si můžete vyrobit perfektní hnojivo, po kterém budou pokojové květiny náramně prospívat.

Péče o pokojové rostliny

Málokdo z nás může pokojovým rostlinám zajistit stálou teplotu a dokonalou vlhkost, bez skleníku nebo zimní zahrady. Pěstujeme je většinou v panelovém domě na okenním parapetu s nedostatkem vlhkosti a zároveň je vystavujeme častému větrání. Přesto se jim může dobře dařit, pokud k zálivce přidáme účinné hnojivo.

Jak připravit hnojivo ze slupek od brambor

Slupky od brambor můžete efektivně spotřebovat a živiny ze slupek vrátit půdě. Slupky nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a krátce povařte (přibližně 10 minut). Poté vypněte a nechejte vystydnout. Po vychladnutí slupky přeceďte a tekutinu si ponechejte pro zalévání.

Pozor na to, že se jedná o skutečné hnojivo. Tedy používejte tuto tekutinu namísto zálivky maximálně dvakrát do měsíce. Jestliže jste si připravili odvaru více, můžete jej skladovat v lednici po dobu 2 týdnů. Starší hnojivo vylijte a připravte novou dávku.

Ze slupek od brambor získáte fantastické hnojivo pro pokojové květiny. / Foto: Shutterstock

Hnojivo ze slupek bez vaření

Slupky od brambor můžete do vody pouze namočit. Použijte vlažnou vodu a slupky překrájejte na menší kousky. Nechejte je zalité v hrnci v pokojové teplotě asi den a půl. Poté přelijte přes cedník a použijte k hnojení.

Pro které rostliny je bramborové hnojivo vhodné

Hnojivo z bramborových slupek můžete použit na bylinky, zeleninu, venkovní květiny. Z pokojových rostlin nejvíce prospívá orchidejím a kaktusům. Oblíbí se jej i lopatkovec nebo voskovka.

S dávkováním buďte opatrní a u rostlin, které nemají rády velké množství zálivky postačí opravdu minimum, například dvě polévkové lžíce. Bezpečným způsobem je i to, když hnojivem kytku pouze zalijete a po 10 minutách vše, co je v dolní nádobě, vylijete.  

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.