Vyrobte si domácí pilinové brikety. Zatopíte si za pár korun, jako naši dědové

V dnešní době, kdy ceny všeho letí raketovou rychlostí nahoru, přemýšlíme, kde a jak ušetřit. Jako první se snažíme ušetřit na potravinách, na plynu, elektřině a vodě. Dnešní doba je opravdu nepřejícná, a tak jsme pro vás připravili návod na to, jak si z odpadu vyrobit brikety, které vás v zimním období zahřejí.

Nejedná se o nic složitého a pokud bydlíte poblíž pily, určitě vám rádi piliny odprodají nebo dají. Možná si sami řežete dřevo na zimu a přemýšlíte, jak využít vzniklé piliny.

Výroba domácích pilinových briket

Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, ovšem je třeba mít briketovací lis. V případě, že jej nemáte, můžete si ho vyrobit. Připravte si piliny a staré rozmixované novinové papíry. Nyní připravenou směs slisujte v lisu. To je vše, vše je jednoduché a rychlé. Nyní stačí brikety vysušit a hodit je do ohně.

A jak tedy takový lis vyrobit, pokud jej nechcete kupovat? Postupujte následovně – sežeňte si plech o síle jeden milimetr a stočte jej do válce. Na něm by měly být po stranách otvory, přibližně šest milimetrů. Jak silný bude válec, tak silné budou pelety neboli brikety. Na spodní část stočeného plechu navařte kříž. Můžete použít zbytek plechu, který vám zbyl. A pokud vám žádný nezbyl, stočený plech o něco opřete, aby vám z druhé strany nevypadaly piliny.

Foto: Shutterstock

Konečná výroba

K výrobě si připravte válec, noviny a směs pilin a novin. Na dno válce umístěte noviny, aby se vám piliny nesypaly ven a následně dejte přibližně 15 centimetrů pilinové směsi do válce. Nyní budete muset vyvinout pořádný tlak. To znamená, že piliny budete muset slisovat. Pomoct si můžete měchačkou či jiným válcem a tak dále. Vzniklou briketu nevytahujte, ale umístěte na ni kus novin a pokračujte dále – umístěte směs z pilin a stlačte. Jakmile bude plech plný, brikety vytlačte.

Nyní už můžete briketami zatopit. Výroba není nikterak složitá a jakmile hodíte do rozžhaveného základu brikety, přibližně pět, budou až dvacet minut hořet plným plamenem. 

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments