Vývar už vám nikdy nezkysne. Čerstvý se udrží i 3 měsíce po uvaření, díky radě předávané z matek na dcery

Vývar patří mezi základy naší kuchyně. Chutnají skvěle, dodávají nám živiny i důležitý kolagen, a také nás dobře zahřejí. Občas se ale stane, že je polévka již za několik hodin nepoživatelná. Proč vývar zkysne a jak tomu zabránit?

Nedělní oběd bez vývaru?

V mnoha domácnostech si nedělní oběd bez vývaru vůbec nedokážeme představit. Vždyť právě jeho chuť a vůně dělají sváteční den jedinečným. Všichni si spolu sedneme ke stolu a můžeme probírat svá oblíbená témata. Mezitím se nasytíme kvalitní polévkou a náš den je zcela v pořádku.

Co může za zkysnutí vývaru?

Proces kvašení ve vývaru přímo urychlují některé ingredience. Když je v polévce ponecháte, může se zkazit již za několik málo hodin. O které potraviny se jedná?

  • Cibule
  • Pórek

Právě tato dvojice má za následek to, že se polévka stane nepoživatelnou. Naše babičky tento fakt dobře znaly a snažily se vyjmout zeleninu z vývaru ihned poté, co se dovařil.

Kromě toho, že způsobuje zakysnutí, má zelenina v polévce i negativní vliv na její chuť. Samozřejmě ne během vaření, to nikoliv. Ale po jeho ukončení patří z vývaru ven.

Foto: Shutterstock

A co maso v polévce?

Naprosto jinou situací je maso v polévce. Jeho ponechání ve vývaru nemá žádný negativní vliv na jeho chuť. Samotné maso vždy po vytažení z vývaru okorá a stává se gumovým a nepoživatelným útvarem. Zato když jej necháte v polévce, zůstane chutné a vláčné.

Vývar vydrží velmi dlouho

Čerstvý vývar v zimních měsících nechejte vychladnout na balkóně. V létě je potřeba jej uložit do dřezu napuštěného studenou vodou. Následně dejte vývar do lednice, kde vydrží až několik dnů. Vynikající základ na oběd si ale můžete také zmrazit. V mrazničce bude vývar bezpečně uložen až po dobu tří měsíců.

Až budete ohřívat vývar znovu, vždy použijte jen takové množství, které ihned zkonzumujete. Není vhodné tuto polévku ohřívat opakovaně.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Mirajs
Mirajs
1 rok

Co článek, to perla!!!

Iris
Iris
1 rok

Vy vaříte kuře nebo slepici vcelku? To jako proč?
Pokud dělám vývar do zásoby, nikdy k masu nepřidávám zelenu. Hotový vývar pak odpařuju, takže má téměř gelovitou konzistenci – ještě horký ho naleju do malých plastových krabiček, které po zchlazení na pokojovou teplotu naskládám do mrazáku – z jedné krabičky mám pak po zředění cca 1l vývaru a v mrazáku 100% vydrží déle, než jen 3 měsíce…

Antonín
Antonín
1 rok
Reply to  Iris

Zdravím Iris,jak prosím provádíte odpařování vývaru? Děkuji Antonín

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok
Reply to  Antonín

Pomalu vařit až je ho polovina,nebo méně.

Dagi
Dagi
1 rok
Reply to  Iris

To myslíte vážně ,ze horký vývar dáváte do plástových krabiček ? To se nebojíte ze se vám z toho plastu uvolní nežádoucí látky do polévky?

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Dagi

Zkuste příště lépe číst.

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Že v mrazničce výdrží potraviny dlouho? No,za ten objev autor zaslouží Nobelovku!