Z tvrdého chleba budete mít náhle úplně čerstvý. Dokonalý trik se používá napříč generacemi

Chléb stále tvoří základ snídaní či svačin, je i oblíbenou přílohou k některým teplým pokrmům. Aby vám vydržel dlouho čerstvý, je třeba dodržet pravidla pro správné skladování. Pokud přesto ztvrdne, poradíme vám, jak na to, aby byl bochník opět vláčný.

Vůně čerstvého chleba

Vůně čerstvého chleba je omamná a dráždivá. Právě pro ni nechávali dříve pekaři otevřené dveře na ulici ve chvíli, kdy připravovali chléb. Byla to ona vůně, která nalákala kolemjdoucí, aby vstoupili do krámu a chléb si koupili. Chléb je základem jídelníčku po stovky let, a ačkoliv se jeho složení upravuje a obměňuje, pravdou zůstává, že zasytí a chutná.

Jistě se shodneme, že chléb chutná nejlépe čerstvý, proto vám poradíme, jak čerstvost uchovat co možná nejdéle.

Rozpečte starý chleba

Určitě víte, že z den starých rohlíků vyrobíte křupavou dobrotu, když je vložíte do chvíli do rozehřáté trouby. Podobný trik můžete vyzkoušet s pecnem chleba. Stačí jej potřít studenou vodou nebo krátce ponořit pod tekoucí vodu. Pak jej dejte na plech s pečícím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C. Chléb stačí nahřát asi 8 až 10 minut.

Po vytažení z trouby bude opět voňavý a křupavý, jako byste si jej přinesli právě čerstvý. Nejlépe bude chutnat ještě teplý ke snídani, svačině či večeři.

Foto: Shutterstock

Jak využít starý chleba

Starý chleba nevyhazujte má mnohá využití. Jistě víte, že z něj můžete připravit topinky nebo jej obalit ve vajíčku. Výborný je i nakrájený na kostičky a opečený na krutony, které dáte do později do polévky. Poslouží vám i pro zahuštění polévek nebo gulášů. Nakrájený na extra tenké placičky zachutná jako chlebové chipsy. Stačí plátky potřít česnekem a solí a dát pod gril. Je ale nutné připravit plátky v tloušťce maximálně 2 mm.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments