Zapomeňte na klepání paličkou, je to chyba. Maso na řízky se správně připravuje jinak

Aby se náš řízek pěkně rovnoměrně prosmažil nebo roláda jednodušeji zavinula, je potřeba, aby plátky masa byly pokud možno na všech stranách stejně vysoké.  

Jenže maso je měkké a vratké a ukrojit pěkně stejnoměrný plátek se často nepovede ani zkušenému řezníkovi. Dobrým tipem je, pokud si maso krájíte doma sami, dát ho nejprve částečně zmrazit. Půjde vám to mnohem lépe.

Zapomeňte na paličku s hroty

Kýženého rovnoměrného výsledku u již nakrájených plátků docílíme naklepáním. Asi každý z nás má doma mezi kuchyňským náčiním schovanou paličku na maso. Takovou tu s většími a menšími kovovými hroty na obou koncích. Naklepávaly s ní maso i naše maminky a babičky.

Jenže tento nástroj by neměl nikdy přijít do styku s jakýmkoli syrovým masem, nejhorší škody ale napáchá u drůbežího. Jeho ostny poškozují masová vlákna a váš řízek může být po usmažení zbytečně tvrdý.

Dnes už existují k těmto účelům určená speciální plochá náčiní, ale pomůže vám i obyčejný kastrol s delší rukojetí, pánev nebo prázdná láhev.

Nachystejte si mikrotenový sáček a utěrky

Plátky masa položte mezi 2 mikrotenové sáčky, ať vám šťáva z něj nestříká po kuchyni. Neušpiníte si díky nim ani dno hrnce, kterým budete pěkně rovnoměrně a silně klepat maso. Pracujte metodicky od středu k okrajům plátků.

Pokud nechcete naklepáváním rušit ostatní členy domácnosti nebo sousedy, stačí, když si prkýnko podložíte utěrkou nebo klidně několika utěrkami. O tom, co chystáte k obědu, už tak nebude nikdo vědět.

Foto: Shutterstock

K nejjemnějším řízkům vám pomůže soda

Existuje trik, jak dosáhnout opravdu křehkého, jemného a šťavnatého masa, po kterém se bude olizovat celá vaše rodina. Jednoduše plátky masa potřete jedlou sodou, která působí jako změkčovač. Takto ošetřené je vložte asi na 3 hodiny do ledničky a potom omyjte a maso okořeňte nebo obalte a smažte stejně, jako jste zvyklí.

Maso nakrájené na kostky vložte do 1 dcl vody, ve které jste rozmíchali 1 čajovou lžičku sody. Tento roztok pak použijte na každých 250 gramů masa. Po 15 minutách sodu opláchněte a dále postupujte dle vašeho receptu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
1 rok

Tento web je snůškou kydů od party blbů, to nejde jinak nazvat. To jsou perly – vratké maso??? Ono se vám kácí???

aster
aster
1 rok

Vy tu sodu vrazíte do všeho – je to hnus! Když neumíte udělat křehký řízek bez sody, jděte připravovat pomeje prasatům.