Zapomeňte na štrúdl. Udělejte si jablka v županu, která jsou jednodušší a chutnější

Půl hodinka vám bude stačit k přípravě tohoto výborného receptu. Štrúdl se rychle přejí a jeho chuť ne všem vyhovuje. Jablka v županu má naopak rád skutečně každý. Jak na to?

Doplňte vitamíny a živiny

Jablka se řadí mezi superpotraviny, a to zcela právem. Pokud máte na své vlastní zahrádce zdroj této dobroty, nebo máte možnost si sehnat jablka od lokálního farmáře, určitě spěchejte a udělejte si zásobu. Tyto zdravé plody jsou totiž bohaté na minerály, mezi které se řadí železo, hořčík, vápník i fosfor. Vitamíny nemusíte užívat jako doplňky stravy – stačí vám jablko denně a budete mít vitamín A, B, C i E pro vaši imunitu.

Kromě toho plody jabloně obsahují enzymy starající se o optimální činnost zažívacího traktu. Pektin, jednoduché cukry, kyselina listová, vláknina, antioxidanty, no co vám budeme povídat. Jablka jsou skutečně zdroj zdraví. 

Hurá na jednoduchý recept!

Ke sladkému jablíčku denně si ještě přidejte jeho pečenou podobu – dezert vám dodá energii a příjemně vás zahřeje. Po snězení jablíček v županu se budete cítit výborně. Příliv dobré nálady zaručen. I pečení této dobroty vám vykouzlí úsměv na tváři.

Co budete potřebovat?

Pro snadný recept si přichystejte:

  • ½ kg listového těsta
  • 12 středně velkých jablek
  • 15 dkg jahodové zavařeniny
  • vejce na potření
  • moučkový nebo vanilkový cukr na posypání
Foto: Shutterstock

Jak postupovat?

Nejprve si vyválejte listové těsto na plát, který bude asi 3 milimetry hrubý. Nebo si rovnou kupte již přichystané rozválené těsto. Z těsta vykrojte stejně velké čtverce. Jejich strana by měla být okolo 10 centimetrů.

Jablka zbavte slupky a vykrojte z nich jádřinec. Vzniklou díru vyplňte zavařeninou a položte je do středu čtverců z listového těsta.

Rohy čtverců potřete vejcem a všechny čtyři rohy dobře spojte. Kdyby byla jablka příliš tvrdá, bylo by nutné je před vložením na těsto chvíli podusit. To ale v případě správné volby odrůdy nehrozí.

Celý povrch župánku potřete vejcem a pečte 15 minut v troubě, kterou jste si předehřáli na 170 stupňů Celsia.

Už se těšíte, až si dáte vynikající recept?

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments