Zapomněli jste rozmrazit maso? Existují způsoby, jak to zvládnout na poslední chvíli, některé ale mohou poškodit zdraví

Máte připravený recept a suroviny na své oblíbené jídlo, ale zapomněli jste z mrazáku vyndat včas maso? Můžete to ještě napravit. Stačí, když využijete jeden z následujících tipů, které jsou již osvědčené časem. Nezapomeňte dodržet správný postup, aby maso neztratilo chuť, živiny a zůstalo čerstvé.

Pomůže vám teplá voda

Maso z mrazáku již do lednice nevkládejte. Takový postup rozmrazování by vám mohl zabrat i několik hodin a je vhodné jej praktikovat, pokud si na rozmrazení vzpomenete alespoň osm hodin předem.

Místo toho jej nechte v obalu a ponořte do nádoby s teplou až vlažnou vodou. Maso by do kontaktu s vodou přijít nemělo, aby neztratilo svoji chuť. Zároveň nepolévejte maso vařící vodou, jinak by se uvařilo.

Spolehněte se na troubu

Moderní mikrovlnné trouby jsou často vybaveny funkcí rozmrazování. Stačí vám jen znát váhu masa, kterou na troubě nastavíte, a maso se za pár desítek minut rozmrazí. Do vaření, pečení nebo smažení masa se pak můžete pustit velmi brzy.

Také běžná trouba na pečení má často funkci pro rozmrazení. Stačí nastavit nižší teplotu a vyčkat několik desítek minut. Ekonomicky je toto řešení nejnáročnější ze všech zmíněných, ale výhodou je, že hned po rozmrazení maso můžete začít péct, a to pomocí zesílení teploty a jednoduchého přepnutí funkce. Vaření a pečení se tak může stát velmi rychlým a jednoduchým procesem.

Maso lze jednoduše a bezpečně rozmrazit v mikrovlnné troubě s příslušným režimem. / Foto: Shutterstock

Tohle nikdy nedělejte

Nechat maso ležet v misce v pokojové teplotě je velice riskantní. Když špatně odhadnete dobu rozmrazování nebo jen doma trochu víc zatopíte, může se stát, že se maso zkazí. Na chuti to nemusíte poznat, ale bakterie vám později v těle zavaří. Jednou rozmražené maso také již nikdy nevracejte do mrazáku, ale všechno ho spotřebujte.

Při plnění mrazáku novým masem nastavujte jeho teplotu na -18 stupňů, aby vydrželo až půl roku. Při vyšší teplotě vám může vydržet jen několik týdnů. V lednici byste jej měli spotřebovat podle data uvedeného na obalu, ale nejlépe do 24 hodin, aby zůstalo dokonale čerstvé.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.