Zažraná špína a mastnota v troubě zmizí do několika minut. Musíte ale dodržet speciální postup

Špinavá trouba není zrovna reprezentativní prvek naší kuchyně. Když přijde návštěva, často se za stav trouby stydíme. Navíc usazené nečistoty snižují efektivitu pečení, takže jen plýtváme energiemi. Jak na správné čištění?

Dodržte základní pravidlo

Než se podíváme na účinné postupy čištění, je třeba si připomenout jedno důležité pravidlo. Těžko se do čištění budete pouštět v době, kdy je trouba nečinná a dlouho se v ní nic nepřipravovalo. Ideální je využít chvilku, kdy jste zrovna pekli. Zavřete dvířka a nenechávejte troubu větrat. Vlhkost, která se zde vytvořila, totiž potřebujete.

Nebo můžete nyní troubu zapnout na půl hodiny a do jejího nitra vložit hrnec s vodou. Efekt bude stejný. Vlhkost se uvolní a vy budete moci pracovat efektivně a bez dřiny.

Čištění octem zároveň dezinfikuje troubu

Ocet je jeden z nejúčinnějších čističů vůbec. Jedná se o přirozenou dezinfekci a jeho schopnost odstraňovat nepříjemné pachy a špínu je pověstná. Ocelové součásti trouby si přímo říkají o to, abychom je dobře odmastili.

Nejprve si do rozprašovače nalijte tři čtvrtiny obsahu octa, zbytek dolejte horkou vodou. Obsah trouby vystříkejte touto směsí a nechejte alespoň čtvrt hodiny působit. Následně si přizvěte na pomoc obyčejnou kuchyňskou houbičku a nemilosrdně odstraňte uvolněnou špínu.

Foto: Shutterstock

Odmaštění a čištění pomocí obyčejného citrónu

O citrusových plodech se ví, že jsou skvělá bělidla. Kromě toho ale mají čisticí a odmašťovací schopnosti. Vymačkejte šťávu ze dvou citronů a následně ji přelijte přes sítko. Přidejte trochu vody a směs nalijte do rozprašovače. Opět postříkejte nitro trouby touto směsí a nechejte působit po dobu 10 minut. Po uvolnění mastnoty a špíny stačí jen vše setřít houbičkou.

Jedlá soda má abrazivní vlastnosti

Potřebujete dočistit místa, kde je špína skutečně neústupná? Bude vám k tomu stačit obyčejná jedlá soda. Vytvořte ze sody a trošky vody gelovitou směs, kterou potřete dotčená místa. Nechejte několik minut působit a poté pomocí houbičky setřete. Nebojte se přitlačit, použít můžete i drsnější část houbičky.

A je čisto, konečně je trouba zase v perfektním stavu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments