Zbavte se okamžitě zápachu ze smažení. Nepotřebujete digestoř ani okno, pomůže trik, který nikdo nezná

Smažené pokrmy sice nejsou zrovna tím nejzdravějším, ale zkrátka a dobře patří k velmi oblíbeným součástem české kuchyně. Kromě pocitu těžkého žaludku, se kterým se zřejmě nic moc udělat nedá, po nich ovšem zbývá také nepříjemný odér v kuchyni, kterého se mnozí jen obtížně zbavují.

Jak se zbavit zápachu po smažení

Tento nevábný zápach se může v nevětrané místnosti držet i celé dny, a pokud smažíte častěji, pak i v podstatě neustále. V důsledku toho vám načichnou veškeré věci v domácnosti, například záclony nebo ubrus.

Mnozí považují zápach po smažení za nutný vedlejší produkt této přípravy jídla, se kterým jsou smířeni. V lepším případě pomůže digestoř nebo otevřené okno. Ne všichni si takto ale pomohou pomoci a navíc je někdy zápach z hutného smažení tak silný, že se ho ani tímto způsobem zbavit nelze.

Pokud vám teď řekneme, že nepříjemný pach přeci jen můžete velmi snadno zlikvidovat, zřejmě neuvěříte. Ale je tomu skutečně tak. Jak upozorňuje novinářka a nadšená kuchařka Lynse Crombie, zápach ze smažení nebo třeba i pečení můžete z kuchyně dostat do pár minut. A to i bez digestoře nebo okna.

Nepříjemného zápachu vás zbaví obyčejný bílý ocet. Stačí ho nalít do hrnce a následně na sporáku nechat přivést k varu, a to na pět minut. Síla octu je tak velká, že vás zápachu dokáže rychle zbavit. Pokud se obáváte, že pak budete namísto pozůstatku smažení cítit právě olej, buďte bez obav.

Foto: Shutterstock

Účinné tipy na smažení

Existují přitom i další způsoby, jak si smažení ulehčit a zmírnit tak vznikající odér. Jsou až překvapivě účinné.

  • Pokud smažíte maso, před přípravou ho pokapejte citronovou šťávou. Díky tomu do značné míry omezíte zápach.
  • Pokud olej začne pěnit, přidejte trochu soli. Ta tento proces tvořící zápach zmírní.
  • Jakmile se olej rozpálí, přidejte kousek korku.
  • Do rozpáleného oleje přidejte zlehka studený olej.
  • Strouhanku při obalování řízků důkladně oklepejte. Jinak se vám při smažení bude oddělovat, připalovat a tvořit zápach.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments