Tyto „zdravé“ potraviny by odborníci na výživu nikdy nekonzumovali

Potravin, o kterých se uvádí, že jsou velmi zdravé, neustále přibývá. Jenže ve skutečnosti to není vše tak skvělé, jak se na první pohled může zdát. Mnohdy se tak stává, že lidé začnou ve velkém konzumovat některou zdánlivě zdravou potravinu a netuší, že svému tělu příliš neprospívají.

Pojďte se nyní podívat na několik potravin, které odborníci na výživu rozhodně nedoporučují konzumovat tolik, kolik by se mohlo zdát vhodné.

Agávový sirup

Trendem mezi sladidly je například agávový sirup. Tento z kaktusu získávaný sirup je pro mnohé symbolem “zdravého slazení”. Jenže to není úplně pravda.

Problémem může být to, jak se tento sirup dále zpracovává, takže výsledný produkt neobsahuje ty správné látky, které by tělu prospívaly.

Že to nevadí? Stačí přeci, že má nízký glykemický index (GI), tedy nízký obsah glukózy. Jenže až z 90 % je tvořen fruktózou, která sice je tzv. ovocným cukrem, ale její častá konzumace ve větším množství tělu nijak neprospívá!

Nízkotučné jogurty

Tuky jsou špatné, tak je potřeba se jim vyhýbat za každou cenu. Něčeho podobného se lidé často drží, a tak hledají nízkotučné varianty oblíbených pochutin. Výrobci však obvykle chtějí, aby lidem chutnalo a prodali tak více produktů.

Takový nízkotučný jogurt s příchutí tak může být plný nejrůznějších přídatných látek a často především cukru. Ze zdánlivě “fit” varianty je jen sladká bomba. Pokud bez cukru, tak ideálně řecký jogurt a dochucovat sami, třeba kousky čerstvého ovoce.

Cereálie

Nejrůznější křupínky, které vypadají jako skvělá a zdravá snídaně, taková je realita regálů v obchodech. Jenže opět řada z těchto produktů je zcela ochuzena o proteiny, a naopak obsahuje hodně cukru.

Chcete-li tedy nějakou skutečně výživnou snídani, volte raději ovesné vločky, nebo alespoň müsli, které je obsahují.

Ovocné džusy

Sklenice džusu po ránu vypadá jako neuvěřitelně zdraví prospěšná záležitost. Koneckonců to lidé dělají již po generace, tak to přeci nemůže být nic špatného. Mnozí za den vypijí i litry džusu.

Vitamin C sice v těchto nápojích skutečně najdeme, mnohé jsou i bez konzervantů a sladidel, pouze 100% z ovoce, ale i přesto to není nic, co bychom si měli dopřávat pravidelně a bez omezení.

Problémem je totiž cukr. Toho je zde neuvěřitelné množství, často více než v kdejaké limonádě. Vhodné je tedy pít jen malé množství a ideálně ředit vodou.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
multipas
multipas
2 let

Paní Proutková, prosím uveďte konkrétně, KTEŘÍ odborníci by podle Vás tyto potraviny nikdy nekonzumovali. Stačí 2, 3 jména z české kotliny. Nebo jste si to opět vymyslela celé od A po Z ? Opět prosím: Nepište, běžte dělat rukama!

host
host
2 let

Nebuďte na autorku tak přísní, Vám se možná tato prohlášení jeví jako banality, ale možná byste byli překvapeni, kolika lidem by to vyrazilo dech. “Problémem” je fakt, že tyto typy informace nikdy sami vyhledávat nebudou. Kdo ví, třeba právě návrh takhle jednoduchého článku na zdi Seznamu někomu pomůže transformovat jeho zdraví 😉 začnou sezajímat, atd..

kutina
kutina
2 let
Reply to  host

ten článek je úplně mimo současné poznatky mediciny a většina tak zvaných výživových poradců, jsou podvodníci, kteří argumentují o cukru, tucích, soli, cholesterolu způsobem, který byl již před lety zcela vyvrácen, nechcete-li brzy zemřít, ignorujte všechny tyto poradce, je to skutečně podvod

Karolinus
Karolinus
2 let
Reply to  kutina

Vstoupit do diskuze…

Karl
Karl
2 let
Reply to  kutina

Ano, základní složky potravy člověka jsou: bílkoviny, cukry a tuky. K tomu jistě vitamíny, minerály, vláknina. Říká se tomu vyvážená strava a člověk (prý) byl od nepaměti všežravec, každý má svůj individuální metabolismus …

xxx
xxx
2 let

Nevím, ale výše uvedené mi nepřijde jako novinka 🙁 článek jsem si přečetla, že se třeba objeví něco fakt zdravého nezdravého. Ráda bych tedy poprosila autorku Lucii Proutkovou, aby nám sdělila co jí pomohlo na její neduhy, to by mě zajímalo více.

sqr
sqr
2 let

Opravdu fascinující! Autorka již jen zapomněla uvést, že při chroupání kamene (z dietetického hlediska velmi vhodné pro liubovolné zájemce o snížení tělesné váhy!) si nejen poškozujete zubní sklovinu, ale ani zažívací systém z toho nebude mít radost…