Zkušení lidé dávají do mrazáku minci. Je to naprosto zásadní. Nepochopíte, že většina to vůbec nedělá

Mrazák je velmi důležitou součástí každé domácnosti. Lidé si v něm uchovávají potraviny na pozdější spotřebu. Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, při mražení je nutné dodržovat řadu pravidel. Jednoduše proto, abyste pak neměli nějaké problémy.

Velmi důležitá věc

Také proto zkušení lidé používají vyzkoušenou metodu, jak zjistit, že mrazák skutečně mrazil i v době jejich nepřítomnosti. Poměrně často se totiž stává, že třeba vypadne proud nebo se objeví nějaká jiná porucha a mrazák na čas mrazit přestane.

Pokud jste doma, obvykle si toho všimnete. Ale pakliže se nacházíte někde jinde a vrátíte se až po delším čase, můžete to přehlédnout, když se mrazák zvládne to té doby znovu rozjet a vše zase zamrazit.

Pokud mrazák nefungoval delší dobu, došlo k tomu, že se potraviny v něm uložené rozmrazily a mohly se kontaminovat. Jedním řešením pochopitelně je, že před delší cestou všechny potraviny z mrazáku zkonzumujete, případně vyhodíte.

To je ale poněkud složité a dělá to málokdo. Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak zjistit, zda se s mrazákem po dobu vaší nepřítomnosti něco nestalo.

Foto: Shutterstock

Stačí pár věcí

Vezměte si hrnek, nalijte do něj vodu a nechte ho v mrazáku zmrznout. Jakmile se tak stane, položte na něj minci. Následně ho dejte zpátky do mrazáku. Už vám to dochází? Po návratu z dovolené potom jen zkontrolujete hrnek a rychle zjistíte, zda v důsledku výpadku elektřiny nedošlo k tomu, že věci v mrazáku rozmrzly.

V případě, že minci najdete ve stejné poloze, tedy na vrchu hrnku se zmraženou vodou, je vše v naprostém pořádku. Takto minci najdete i tehdy, když elektřina vypadne třeba jen na chvíli. Mrazák totiž hned tak nerozmrzne. Ovšem když minci najdete na dně hrnku nebo třeba v polovině, znamená to, že mrazák delší dobu nefungoval. Potraviny mohly být kontaminovány, a tak není vhodné je konzumovat.

Neberte to na lehkou váhu. Konzumací kontaminovaných potravin si můžete zadělat na velké potíže, obzvlášť pokud se jedná o maso, ve kterém se snadno namnoží bakterie salmonely či e.coli.

To vše si přitom můžete ušetřit, pokud se budete řídit radou zkušených a trik s mincí využijete.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments