Zrezivělé hřebíky nevyhazujte. Vyrobíte z nich to nejlepší hnojivo pro určité rostliny

Vyhazujete staré, zrezivělé hřebíky? Děláte chybu. Mohou totiž ještě skvěle posloužit. Možná máte doma rostliny, které trpí chlorózou. Jak to poznáte a proč se vám mohou hodit rezavé hřebíky?

Rostliny železo potřebují

Stejně jako železo potřebují lidé, potřebují ho i rostliny. Mladé rostliny mohou jeho nedostatkem trpět, a snadno to poznáte. Rostliny, které mají nedostatek tohoto prvku, budou mít nažloutlé listy i výhonky – říká se tomu chloróza. Může za ni alkalická půda, chlad, nadbytek vody a někdy paradoxně i přehnojení.

Proč hřebíky?

Ačkoliv se názory různí, a někteří zahrádkáři tuto techniku odmítají – hřebíky mohou zajistit rostlinám dostatek železa. Hřebíky se dříve dokonce zakopávali k rostlinám, aby si z nich mohly vzít, co potřebují. Hřebíky se používají například i v akvaristice, pokud je potřeba zajistit dostatek železa vodním rostlinám, a opravdu to funguje.

Jak na to?

Připravte si hrnec s vodou a několik rezivějících hřebíků. Na dva litry vody použijte 8 hřebíků. Stačí je občas pomíchat, lehce povařit a pak nechat vodu vychladnout. Po několika hodinách by voda měla změnit barvu do hněda a v té chvíli je připravena k použití.  Nalijte vodu do konvičky a jednou za měsíc jí zalejte rostliny – dostanou z ní dostatek železa.

Foto: Shutterstock

Jak dodat rostlinám železo dalšími způsoby?

Pokud nechcete, nemusíte zahradě přilepšovat vodou s hřebíky. Jsou i jiné způsoby. Zásaditou půdu je třeba okyselovat, tím se riziko chlorózy značně sníží. K tomu použijte buď síran amonný, nebo kyselejší substrát s rašelinou. Přehnojování běžnými hnojivy ale není správnou cestou.

Jak léčit již vzniklou chlorózu?

Ve chvíli, kdy jsou rostliny již bez síly a žluté, můžete sáhnout po postřicích. Přípravky, které obsahují cheláty, dodají rostlině železo ve snadno vstřebatelné formě. Pokud začnete hned při prvních příznacích, rostlina se velmi rychle vzpamatuje. Hnojiva s železem jsou na trhu snadno k sehnání.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments