Dva názory na ocet. Je zdravý nebo škodí?

Octu, a především tomu jablečnému, je přisuzována celá řada příznivých účinků. Pomáhá s trávením, čistí zuby, hojí rány, léčí ekzémy. Objevují se však i názory, že ocet je zdravý škodlivý a byly zaznamenány případy vážného poškození zdraví, způsobené právě octem. Co tvrdí zastánci a odpůrci octa?

V čem nám může ocet pomoci

V kuchyni používáme několik druhů různých octů. Známe lihový ocet, jablečný ocet, vinný ocet, rýžový, balzamikový, pivní i sladový.

Vinný ocet se používá při bolestech hlavy ve formě obkladů. Je také výborným pomocníkem při boji proti plísni na nohou.

Balzamikový ocet podporuje trávení, urychluje metabolismus, posiluje imunitní systém a prospívá srdci i cévám.

Jablečný ocet patří mezi potraviny, které jsou přímo doporučovány při redukčních dietách. Pomáhá s odvodněním organizmu a snižuje chuť k jídlu. Používá se i k inhalacím a kloktání při nachlazení, jako kůra na vlasy a pokožku, proti revmatizmu, na povzbuzení trávení a při pobodání hmyzem. Jablečný ocet obsahuje vitamíny A, B, C a E a důležité minerální látky jako vápník, draslík, křemík, fosfor, hořčík. Organizmu dodá i kyselinu mléčnou a kyselinu octovou.

Pozor na nežádoucí účinky

Kyselina octová může mít při pravidelné konzumaci řadu vedlejších účinků. Ocet snižuje hladinu cukru v krvi a zpomaluje vyprazdňování žaludku. To může být výhoda při dietním programu, ale je to velký problém pro lidi s diabetem nebo s poškozeným trávícím traktem. U citlivějších jedinců ocet vyvolává až nechutenství a nevolnost. Pravidelná, a především nadměrná konzumace octa vede ke snížení hladiny draslíku v krvi a také k poškození kostí. Byly zaznamenány případy vzniku osteoporózy, která přímo souvisela se zvýšeným příjmem kyseliny octové.

Překvapením jistě nebude skutečnost, že kyselina octová působí problémy našemu chrupu. Narušuje zubní sklovinu a budete častěji bojovat se zubním kazem. V extrémních případech může kyselina octová způsobit poleptání jícnu a poleptání pokožky při zevním použití. Tyto případy byly zaznamenány spíše výjimečně.

Pokud si přeci jen zvolíte konzumaci octu, pravděpodobně sáhnete po tom jablečném. Mějte na paměti, že maximální denní dávka jsou dvě polévkové lžíce.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments