5 jídel, po kterých vám rychle zežloutnou zuby. Důvod, proč je úsměv mnoha lidí nevábný

Lidé obvykle sní o tom, že mají zářivě bílý úsměv a jsou pro to ochotni udělat leccos. Třeba podstupovat náročné kosmetické procedury. Pravdou ale je, že chrup má tendenci se zabarvovat do žluta. A někdy tomu lidé hodně pomáhají, aniž by o tom tušili. Konzumují totiž potraviny, které ke žloutnutí zubů velmi přispívají.

Čaj

Čaj je obvykle zdraví velmi prospěšný, ovšem ne vždy pozitivně ovlivňuje barvu našich zubů. Ba právě naopak. Lidé, kteří čaji holdují, u sebe pravděpodobně začnou rychle pozorovat změnu barvy zubů, což způsobují zejména třísloviny v něm obsažené.

Káva

Snad ještě oblíbenější než čaj je v našich končinách káva, které každý Čech vypije v průměru několik šálků denně. Není potom divu, že má tolik lidí zažloutlé zuby. Kromě tříslovin obsahuje káva také chromogeny, což jsou látky, které se v určitých chemických reakcích mění na barviva, jež se usazují na zubech. Pokud do kávy přidáte mléko, dojde k jejich částečné neutralizaci.

Kari

Toto asijské koření si kvůli své skvělé chuti a vůni získává stále více příznivců. Jde o směs, která obsahuje kurkumu, pepř, zázvor a chilli. Kari zcela jednoznačně vylepšuje chuť řady pokrmů, ale také obsahuje mnoho látek, které podporují nevábné zbarvení zubů.

Foto: Shutterstock

Víno

Tento oblíbený alkoholický nápoj má velký vliv na barvu našich zubů. Ačkoliv máme tendenci z toho podezřívat především červené víno kvůli jeho přirozené barvě, stejnou měrou se to týká i vína bílého. Oba druhy totiž obsahují velké množství tříslovin a chromogenů. Navíc jde o ksylé nápoje, což ještě více podporuje tvorbu plaku na zubní sklovině.

Grapefruit

Oblíbené skladkokyselé ovoce je významným zdrojem cenných látek a rozhodně patří do našeho jídelníčku. Obsahuje velké množství organických kyselin, zejména pak kyseliny citronové a jablečné, které ničí škodlivé mikroorganismy způsobující vážné choroby ústní dutiny, ale také zatěžují zubní sklovinu. To se projevuje i ve změně barvy zubů. Zabránit tomu můžete tak, že po konzumaci grapefruitu, ale i dalších citrusů, si vypláchnete ústa vodou a do půl hodiny si zuby vyčistíte pastou.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments