Blahodárné účinky kefíru. Nastartuje imunitu a podpoří správnou funkci střev

Znáte všechny blahodárné účinky kefíru? Víte, že se jedná o probiotický zázrak a potravinu prospěšnější než jogurt? Prozradíme, jak jej zařadit do jídelníčku i to, jak si kefír vyrobit doma.

Co je to kefír a jak se získává

Kefír je zkvašeným nápojem z mléka. Získává se kvašením kefírových zrn, ty jsou kombinací bakterií a kvasinek. S pomocí tibetské houby (kefírová zrna) si jej můžete snadno vyrobit i doma. Fermentovaný nápoj je plný živin a blahodárných složek.

Vyrábí se z jakéhokoliv druhu mléka i některých rostlinných alternativ.

Co obsahuje kefír

Kefír je zdrojem bakterií laktobacilů a mléčných kvasinek. Je to jedna z probioticky nejbohatších potravin. Probiotika pomáhají vytvářet ve střevech správně fungující mikroflóru. Mikroflóra brání škodlivým toxinům pronikat do těla. V kefíru najdete vápník, fosfor, hořčík, vitamín D i K2.

Jak pomáhá kefír

Tím, že kefír pomáhá utvářet zdravou mikroflóru ve střevech, zabraňuje vzniku dalších nemocí. Brání tělo před infekcemi, a dokonce snižuje vliv sezónních alergenů.

Nápoj pomáhá budovat silné kosti a klouby, na pití kefíru by si měly zvyknout zejména děti. Připisují se mu i zásluhy v boji proti ranému stádiu nádorových onemocnění.

Kefír usnadňuje hojení a pomáhá k celkové regeneraci organizmu.

Kefír a laktóza

Kefírové kultury mléko přeměňují fermentací. Kefír má jiné vlastnosti než mléko a snížený obsah laktózy. Kefír mohou zpravidla pít i lidé s intolerancí laktózy.

Jak zařadit kefír do jídelníčku

Pokud jste kefír dosud nekonzumovali, je vhodné začínat zvolna. Pijte jej v menších dávkách každý den. Ochutit jej můžete rozmixovaným ovocem, medem nebo datlovým sirupem. Hodí se i do bábovek a buchet, ale tím snížíte jeho účinky.

Celkem se doporučuje vypít během týdne 1 litr kefíru. Pravidelné pití kefíru zlepšuje zažívání, brání propuknutí nemocí a ochraňuje tělo.

Kefír je i dobrým lékem na suché vlasy a pokožku. Tady však nepomůže kefír popíjet, ale nanášet kefír v podobě pleťové či vlasové masky.

S kefírem vás čeká krása i dlouhověkost.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments