Pálení žáhy má neblahé důsledky. Žaludeční šťávy mohou rozleptat i zubní sklovinu

Pokud vás trápí pálení žáhy, může za tím být těžké a tučné jídlo, alkohol i sladkosti. Může jít ale také o jícnový reflux. Pálení žáhy, odborně nazvané pyróza, se můžete zkusit vyvarovat. Jak na to?

Jícnový reflux

Když svěrač v jícnu nefunguje, jak má, může nás trápit pálení žáhy. Žaludeční šťávy se při trávení dostávají zpět do jícnu, zejména v době, kdy si lehnete. Dráždí sliznici a vzniká štípání a pálení. Selhání nebo nedostatečná funkce jícnového svěrače spustí pyrózu. Záklopka pak nezabrání tomu, aby se obsah žaludku nedostal zpět do trávicího traktu, až do krku. Při výjimečných stavech pomůže jedlá soda. Dlouhodobý problém ukazuje na refluxní chorobu jícnu a vyžaduje péči lékaře.

Příčiny pálení žáhy

Některé pokrmy vyvolávají zvýšenou produkci žaludečních kyselin. Při oslabení jícnového svěrače přichází pálení žáhy po nevhodném jídle. Pyrózou trpí lidé s nadváhou a obezitou i ženy na konci těhotenství. Způsobuje ji zvýšený tlak v břišní dutině. Spouštěčem může být i kouření, alkohol či stres, kdy se nám žaludek sevře a kyseliny vystoupají v trávicím traktu zpět do jícnu.

Pálení žáhy poškozuje sklovinu a vede k zubním kazům

Odborníci doporučují, abychom nešli spát ihned po jídle s plným žaludkem, a to bez ohledu na to, co jsme právě snědli. Pálení žáhy není radno jej podceňovat. Může totiž napáchat velké škody v naší ústní dutině. Častá přítomnost žaludečních kyselin v našich ústech vede k nezvratnému narušení zubní skloviny a k mnohem vyšší kazivosti zubů. Může se také projevit na našem nevábném dechu.

Léčba pálení žáhy

Většinou vás čeká endoskopické vyšetření, které může odhalit příčinu, závažnost onemocnění a poslouží k výběru vhodné léčby. Na pálení žáhy zabírají léky, které neutralizují kyseliny, tedy antacida. Lékař vám ale může předepsat i jiná léčiva.

Jak se vyhnout pálení žáhy

Dbejte na vyvážený a správný jídelníček, vyhýbejte se stresu, nepřehánějte to s alkoholem ani s kouřením a zhubněte. Jezte pravidelně, méně, zdravěji a střídmě. Zkuste vypozorovat pokrmy, které vám nedělají dobře. Může to být káva, alkohol, tučná či smažená jídla nebo třeba sladkosti.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments