Mikrovlnná trouba poslouží namísto dezinfekce, sušičky i zavařovacího hrnce. Využijte její potenciál naplno

Mýtům ohledně nebezpečnosti mikrovlnné trouby se dnes s chutí můžeme zasmát a využít potenciál tohoto šikovného pomocníka naplno. Mikrovlnná trouba vám pomůže s desinfekcí, nahradí zavařovací hrnec i sušičku potravin.

Vaření i pečení

Mikrovlnná trouba je nejčastěji využívána k rychlému ohřevu jídel. Když se však pečlivěji začtete do návodu a dohledáte si recepty tak zjistíte, že můžete mikrovlnou troubu využít i namísto sporáku. Vaření jídla v mikrovlnné troubě je rychlejší a ušetříte za energie. Je třeba osvojit si jen správný postup, aby jídla byla chutná. Pro začátek vyzkoušejte běžnou rýži nebo sladký rýžový nákyp. Oblíbené jsou i hrnkové knedlíky.

Pečení je s mikrovlnou také snadné, dovoluje totiž upéci dezerty v malém množství. V šálcích nebo miskách jsou hotové za 5 až 10 minut.

Dezinfikujte s mikrovlnkou

Houbičky na nádobí, hadry na prach a látkové kuchyňské utěrky, které neperete na 90 °C je třeba často desinfikovat. Postačí namočení do misky s vodou a octem a mikrovlnění po dobu 5 minut.

Pečivo znovu křupavé

Mikrovlnnou troubu můžete použít i na starší chleba nebo zvlhlé sušenky. Starší chleba stačí omotat mokrou utěrkou a chvíli zahřívat. Bude opět křupavý. Sušenky položte na papírový ubrousek a druhým ubrouskem je na talířku přikryjte. Po chvíli v mikrovlnce se vlhkost přemístí do papírových ubrousků a sušenky budou opět čerstvé.

Po vyjmutí z trouby okamžitě odstraňte utěrku i ubrousky.

Sušení v mikrovlnce

Mikrovlnku můžete použít k usušení plátků ovoce, hub i bylinek. Nakrájenou potravinu nebo bylinky umístěte mezi papírové ubrousky a vložte do mikrovlnky. Je třeba průběh sušení kontrolovat.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Zavařování vyžaduje manipulaci s těžkým hrncem plným vody a dlouhý čas. Stejnou službu vám odvede mikrovlnka, a to mnohem rychleji. Jen je třeba zavařovat více sklenic najednou a umístit je na plastový tácek. V mikrovlnce můžete zavařit i suché plody oříšků, prodloužit jejich trvanlivost nebo si zajistit bezpečné skladování bez hořknutí.

Krátí dobu vaření

Kolikrát jste se vyhnuli luštěninám, protože jste je zapomněli přes noc namočit? Pomůže vám mikrovlnná trouba. Vložte je do velké uzavíratelné misky (bez víčka), naplňte misku do poloviny vodou a zapněte na 2 až 3 minuty. Poté vytáhněte, uzavřete víčkem a nechejte hodinu. To nahradí celou noc namáčení a můžete luštěniny uvařit obvyklým způsobem.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments