Proč je mytí rukou tak důležité? Odpoví čísla

Mytí rukou je jednou ze základních metod prevence proti onemocnění a šíření choroboplodných zárodků kolem sebe. Spousta nemocí se šíří tím, že si lidé nemyjí ruce.

Jak se vlastně bakterie dostávají na ruce? Podstatným zdrojem bakterií salmonelly a E.Coli jsou výkaly, ať už lidské, nebo zvířecí. Ty se na ruce dostanou poté, co použijete toaletu nebo vyměníte plenku dítěte, ale také prostřednictvím méně zjevných způsobů – třeba po manipulaci se syrovým masem, protože i na tom je neviditelné množství zvířecích výkalů.

Zajímavost: 1 gram lidských výkalů obsahuje 1 bilion choroboplodných zárodků!

Z vašich rukou se tyto bakterie přesouvají na věci, jichž se dotknete, a odtud na další lidi. Právě proto je tak důležité po toaletě používat antibakteriální mýdla.

Mytí rukou předchází nemocem a šíření infekcí na ostatní

Víte, jak často se dotýkáte očí, nosu a úst, aniž byste si to vůbec uvědomovali? Přitom právě přes oči, nos a ústa se bakterie mohou dostat dovnitř těla. Taktéž přes potraviny, jichž se dotýkáte.

Existují přitom výzkumy, že pokud se v komunitě podaří udělat osvěta a lidé si začnou více umývat ruce, tak se sníží:

  • počet lidí, kteří onemocní průjmem, o 23 až 40 %,
  • průjmová onemocnění u lidí s oslabeným imunitním systémem o 58 %,
  • respirační onemocnění (nachlazení apod.) o 16 až 21 %,
  • gastrointestinální onemocnění u školáků o 29 až 57 %.

Čísla to rozhodně nejsou malá.

Celosvětová situace je tristní

Ve střední Evropě si lidé ruce obvykle umývají, avšak odhadovaná celosvětová míra mytí rukou po použití toalety je pouhých 19 %! Lidé po celém světě si myjí ruce vodou, málokdo však používá mýdlo. Přitom právě mýdlo dokáže odstranit bakterie, samotná voda ne. Alternativě lze použít také dezinfekci či antiseptickou tekutinu Dettol.

V Česku se říká, že pokud nejde o život, nejde o nic. Tentokrát o něj ovšem jde. Mytí rukou mýdlem by mohlo ochránit přibližně 1 z každých 3 malých dětí, které onemocní průjmem a téměř 1 z 5 dětí, jež dostanou respirační infekci (např. zápal plic). Každý rok totiž na tyto nemoci zemře asi 1,8 milionu dětí mladších 5 let.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments