Tučná játra jsou vážná nemoc. Příznak na kůži prozradí, že se stav významně zhoršil

Ztučnění jater patří mezi nepříjemné diagnózy, které ale lidé slýchají stále častěji. Existují hned dvě formy tohoto onemocnění. Jedna je způsobena alkoholem, druhá potom nealkoholickým způsobem, kdy se tuk do jater dostává jiným způsobem.

Tuk v játrech je velmi rozšířený

Zdravá játra by měla obsahovat jen velmi málo tuku nebo ještě lépe vůbec žádný. Podle údajů z Velké Británie, od kterých se ty české příliš lišit nebudou, však každý třetí člověk je už v první fázi ztučnění jater. O něm mluvíme tehdy, když je 5 až 10 % hmotnosti jater tvořeno tukem.

Tuk v játrech se přitom pojí s řadou dalších onemocnění, jejichž riziko zvyšuje. Jde především o cukrovku, vysoký krevní tlak a onemocnění ledvin. Pokud je ztučnění jater podchyceno v raných fázích, je možné ho zastavit, než začne páchat významnější škody.

U většiny lidí se rozvine pouze první stádium, a to obvykle aniž by si toho všimli. Na problém upozorní až laboratorní výsledky u lékaře, často preventivní. V malém počtu případ, když je problém neléčen, případně pacient nespolupracuje, může onemocnění pokračovat a nevratně poškodit játra.

Ztučnělá játra se mohou projevit zežloutnutím kůže. / Foto: Shutterstock

Příznaky na kůži

Podle Johns Hopkins Medicine se o ztučnění jater někdy mluví také jako o “tiché jaterní nemoci”, protože obvykle probíhá bez jakýchkoliv příznaků. Většina lidí s tímto syndromem žije, aniž by jim to způsobovalo nějaké komplikace. U některých se ale může překlopit v cirhózu jater nebo nealkoholickou steatohepatitidu jater (NASH).

V takovém případě už se mohou objevit i příznaky, což ale může trvat několik let. Ty první se obvykle projeví na kůži. Jde především o zežloutnutí kůže, viditelné pavoukovité cévy a svědění. Pozorovat můžete také silnou únavu, slabost a ztrátu hmotnosti.

Pokud se ztučnění jater překlopí do cirhózy, může způsobit také zadržování tekutin, vnitřní krvácení, devastaci svalů a zmatenost. V takovém případě už je často jediným řešením transplantace jater.

Foto: Shutterstock, zdroje: Cleveland Clinic, Mayo Clinic

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments