Jak udělat dokonalé rozmarýnové brambory. Nechybujte už v základech

Brambory patří k nejoblíbenějším přílohám. Vařené, šťouchané, hranolky, krokety, bramborová kaše… Možností jak je připravit jsou stovky. A co si třeba dopřát pečené brambory ochucené voňavým rozmarýnem? Jsou jednoduché a přitom nesmírně lahodné. Pochutnáte si na nich s masem i zeleninou, ale zrovna tak je můžete uzobávat i samotné. Aby se vám skutečně podařily, je potřeba při jejich přípravě dodržet pár jednoduchých zásad.

Vhodné brambory jsou základ

Správné pečené brambory musejí být především pěkně křupavé, zatímco vevnitř zůstávají měkké. Hlízy ovšem obsahují poměrně velké množství škrobu, které může být křupavosti na škodu. Proto je nejlepší volit k pečení brambory varného typu A. Ty obsahují škrobu nejméně a při zpracování mají tendenci zachovat si konzistenci i tvar. Dobře vám ale poslouží i varný typ B, který je považovaný za univerzální. Obsahuje střední množství škrobu a dá se využít prakticky k jakékoli úpravě. Varnému typu C se v tomto případě raději vyhněte – tyto brambory jsou hodně měkké a hodí se spíše na bramborové těsto.

Jakmile máte správné brambory, můžete se vrhnout do přípravy. Pro čtyřčlennou rodinu jich budete potřebovat asi jedno kilo – ale vy sami nejlépe víte, jak moc velcí jste jedlíci. Brambory oloupejte a rozkrájejte zhruba na čtvrtky. Propláchněte je a vařte v osolené vodě kolem tří minut. Tímto způsobem jim pomůžete ještě více se zbavit nežádoucího škrobu. Poté je slejte, osušte a rozložte na pekáč. Zakápněte je olivovým olejem a přidejte druhou hlavní surovinu – rozmarýn.

Foto: Shutterstock

Voňavá léčivka promění pokrm v neodolatelný

Rozmarýn je vynikající bylinka, která nejenže krásně voní, zároveň dodá pokrmu výraznou chuť. Je taky nesmírně zdravá. Nejvíc se využívá ve středomořské kuchyni, ale oblíbená je samozřejmě po celém světě. Má blahodárné účinky na náš trávicí systém, protože zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a napomáhá nám cítit se po jídle lehčeji. Rozmarýn však také zlepšuje krevní oběh a pomáhá při nízkém tlaku. Dodává potřebnou energii a zlepšuje soustředění. Může přinášet úlevu i při bolestech hlavy a migrénách.

Přestože léčivých účinků je opravdu sousta, není vhodné to s rozmarýnem přehnat – přece jen je velmi aromatický. Na kilo brambor vám budou stačit zhruba čtyři větvičky. Pokud chcete, můžete do pekáče přidat ještě pár stroužků česneku.

Důležité je péct brambory na vysokou teplotu. V opačném případě byste je totiž spíš vařili nebo dusili a ony by tak přišly o kýženou křupavost. Rozehřejte si tedy troubu na 220 až 230 stupňů a pečte brambory asi tři čtvrtě hodiny. Nezapomeňte je během této doby otočit, aby se opekly ze všech stran. Pak už je stačí osolit a můžete si pochutnávat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments