Lékař uvedl znamení, kterým se projeví rakovina plic. Objeví se vzadu v krku, často u nekuřáků

Rakovina plic bohužel patří k nejobvyklejším typům nádorů. A bohužel také neplatí, že by se týkala pouze kuřáků. Ti jsou tímto onemocněním obvykle postiženi v průměru častěji. Zrádné je však to, že mnozí nekuřáci se domnívají, že nemohou rakovinou plic onemocnět. A tak přehlížejí příznaky, které by na ni mohly upozornit. To však často vyústí v pozdní návštěvu lékaře, kdy už jim tento nedokáže příliš pomoci.

Příznaky rakoviny plic

Podle lékařů je skutečně problémem diagnostika nemoci. Pacienti jednoduše chodí k lékaři příliš pozdě. Také proto se například v České republice chystá plošný screening rizikových pacientů. Od něj se očekává, že odhalí nádory v raných stadiích, které by v dalších letech rostly a staly se již nezvladatelným problémem.

Pravdou ale je, že určité symptomy raného onemocnění může zaznamenat každý. Jenže příznaky se v počátcích mohou podobat běžnému, byť neustupujícímu nachlazení. Některá znamení ale nejsou tolik běžná. “Někteří lidé, zejména potom ženy, mohou mít atypické symptomy,” uvedla lékařka Arif Nighat.

Zejména potom zvláštní kašel, který šimrá vzadu v krku, je velmi alarmujícím příznakem a červenou vlajkou rakoviny plic. Dále se může objevit změna hlasu a extrémní únava.

Na druhé straně tyto příznaky ještě nemusejí znamenat, že rakovinu plic máte. Jen to, že byste se měli nechat vyšetřit lékařem, aby tuto nemoc vyloučil.

Foto: Shutterstock

Rizikové faktory

Existuje řada rizikových faktorů rakoviny plic. “Pokud víte, že jste kuřákem, pracujete v prašném prostředí nebo jste v minulosti manipulovali s azbestem, máte významně zvýšené riziko,” uvedla lékařka Nighat.

Ačkoliv rakovina plic není dědičná, přítomnost nemoci v rodině může hrát svou roli a měla by být uvedena pro vytvoření kompletního obrázku o možném riziku.

V poslední době se hodně mluví o tom, že za přibývajícími případy rakoviny plic u nekuřáků stojí především nejrůznější výfukové plyny ze spalovacích motorů. Také proto většina zemí tolik tlačí na to, aby se postupně omezily.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments