Vědci našli jídlo, které vám přidá 10 let života. Stačí ho začít jíst po šedesátce, raději ale dříve

Stále více přibývá důkazů o tom, že si lidé mohou poměrně jednoduše prodloužit svůj život, a to úpravou svých stravovacích návyků. Nová studie publikovaná v časopise PLOS to ukazuje velmi názorně, když upozorňuje na potřebu snížení příjmu masa a naopak zvýšení příjmu rostlinných produktů. Lékařka Mega Rossi, která je expertkou na trávicí systém, následně vysvětlila, jak to uvést do praxe.

Změna nemusí být velká

Klíčem k dlouhověkosti je podle všeho správná výživa trilionů bakterií, které se nacházejí ve vašich střevech. “Neznamená to, že musíte trávit hodiny v kuchyni,” vysvětlila doktorka Rossi pro deník Express. “Zařaďte do svého jídelníčku rostliny, pokud můžete. Jsou skvělé pro střevní bakterie.

Podle odbornice je to celé pouze o odhodlání. Kdo to jednou vyzkouší, zjistí, že to není tak složité. V mnoha případech nemusíte ani ze svého jídelníčku nic moc vyřazovat. Prostě do něj jen zařaďte více rostlinné stravy, díky čemuž dojde k samovolné úpravě, kdy už nebudete mít takovou potřebu konzumovat třeba maso.

Foto: Shutterstock

Jak se vám prodlouží život

Skvělé jsou například luštěniny, které poskytují různé výživové látky, jež cílí na odlišné střevní bakterie. Podle expertky mohou právě luštěniny přidat řadu let života navíc.

Studie zjistila, že optimální dieta zahrnuje více luštěnin, ořechů a celozrnných potravin. Naopak je třeba ubrat na červeném a zpracovaném mase, tedy zejména uzeninách. Vědci uvedli, že tyto jednoduché změny mohou přidat více než deset let věku očekávaného dožití.

Kdo například přejde z typické západní stravy na optimální stravování kolem dvaceti let, může očekávat, že se dožije o deset let delšího věku. Ale ani v pozdější fázi života není třeba věšet hlavu. Změna stále stojí za to. Pokud na zdravou stravu přejdete v 60 letech, můžete se dožít o 9 let více. Pakliže změny provedete až v 80 letech, život vám to prodlouží o 3,4 roku.

Foto: Shutterstock, zdroje: PLOS, Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok

A co nejíst vůbec,brzy to tak bude!

Dušan
Dušan
2 let

Vědci zjistili,že při umývání nohou si umyjete taky ruce

Martin
Martin
2 let

Dr. Gundry – skryté nebezpečí zdravých potravin

Jiří
Jiří
2 let

Všeho s mírou.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Jiří

Přesně – nikdo asi nejí denně bůček apod.
Blbky pisatelky tady mají jen hysterii – šílené.

Iris
Iris
2 let

Uzeniny nemusím, ale maso by mi chybělo – možná se ze mě časem stane králík, ale zatím nemám potřebu spásat “trávu” 😛

Nelen Nel
Nelen Nel
2 let
Reply to  Iris

Stačí si přidat trochu zeleniny. 🥕🌶️🍅🥒🥬 Dá se to.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Nelen Nel

Nevím, proč tzv. nutriční terapeuti všude cpou tuny zeleniny – ne každému dělá zelenina dobře a rozhodně nebudu jíst v zimě to, co se sklízí nezralé a chemicky se to ošetřuje, aby to přežilo dopravu a díky tomu je to zcela bez chuti (rajčata apod.) I cibule a česnek je zelenina 🙂 a s tím nemám problém, stejně jako s řepou, mrkví a kysaným zelím v zimě. V sezóně si pěstuju vlastní zeleninu a s tou taky nemám problém – ale v malém množství. Když srovnám sebe a své vrstevníky – hlavně vrstevnice, které maso nejí vůbec nebo jen “zdravé”… Číst vice »

Miloš
Miloš
2 let
Reply to  Iris

Dejte si kysané zelí