5 jídel, které způsobí neplechu ve střevě. Nafouknou vás jako balón, i když to od nich nikdo nečeká

Nafouknuté břicho není vůbec příjemným zážitkem, obzvlášť když se vám to přihodí ve společnosti a máte nutkání vypouštět silné větry. V takovém případě člověka nezřídka zalije horký pot a pocit trapnosti. Možná máte dojem, že to nemůžete kontrolovat, avšak nafouklé břicho je důsledkem konzumace běžných potravin, o kterých to málokdo ví.

V první řadě je důležité si uvědomit, co způsobuje tento nepříjemný stav. Jedná se o skvělý začátek a zároveň cesta k tomu, jak identifikovat nepřítele a zbavit se problému. Smutné je, že i ty nejzdravější potraviny mohou ve střevě způsobit zmatek včetně zeleniny, o které se říká, že by měla být na našem talíři každý den. 

Na druhé straně, nadýmání může být také příznakem zdravotního stavu, jako je intolerance lepku nebo IBS. V tomto případě stojí za zvážení návštěva u lékaře. Nadýmání a přetrvávající pocit plnosti mohou být také klíčovými znaky rakoviny vaječníků. Pokud jste si jisti, že se nejedná o vážný problém, všímejte si, zda nekonzumujete některé z těchto potravin. 

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj pomáhá při úzkosti, problémy se spánkem a stresem. Někteří dokonce doporučují tento čaj z toho důvodu, aby byl žaludek v rovnováze. U některých lidí by ale mohlo dojít k opačnému efektu, jelikož obsahuje fruktány. Jedná se o přírodní uhlohydráty, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce, zeleniny a luštěnin, jako jsou fazole. Příliš mnoho této složky může způsobit nepříjemné pocity v žaludku, není-li dostatek enzymů k jejich strávení. Expertka na výživu Rachel Clarksonová řekla, že lepším bylinkovým čajem pro ty, kteří jsou náchylní k nadýmání, je mátový čaj.

Lehké nápoje

Jsou skvělé pro snížení spotřeby cukru, protože jediná plechovka kolového nápoje obsahuje více než denní dávku pro dospělé. Nicméně, nacházejí se v nich umělá sladidla, která nejsou pro lidské tělo zrovna nejlepší. Umělá sladidla mohou u některých vyvolat problémy s trávením, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku plynů a nadýmání. Sukralóza je nejběžnějším viníkem vedle aspartamu.

Ořechy

Hrst ořechů se považuje za vynikající volbu občerstvení, neboť jsou plné živin a zdravých tuků. Ale později můžete zpozorovat nadýmání kvůli obsahu fruktanů. Týká se to zejména pistácií, kešu ořechů, mandlí a lískových ořechů. Pokud žaludek nedokáže fruktány rozložit, kvasí v žaludku a způsobují zažívací potíže.

Foto: Shutterstock

Brokolice

Některé typy zeleniny mohou vyvolat pocit nafouknutí a plynatosti, jako například brokolice. Hlavně křížová zelenina je známa vysokým obsahem vlákniny, která zatěžuje žaludek. Patří sem i zelí a kapusta, proto je třeba si na ně dávat pozor, pokud máte sklon k nadýmání. Chřest se považuje za potravinu nabitou množstvím výživných látek, ale ani s ní to není třeba příliš přehánět. 

Cibule

I cibule může být jádrem vašeho problému. Je to z toho důvodu, že obsahuje fruktózu, která může hnisat v dolním střevě a poskytovat potravu pro bakterie, které tam žijí. Když k tomu dojde, vytvoří se plyn, který může způsobit otok vašeho žaludku a nadměrné větry.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments