Kobliha s dírou. Připravte si domácí donuty z kvasu. Chutnají fantasticky

Nadýchané těsto koblih a sladká náplň je oblíbenou snídaní i sladkou svačinkou. Kobliha patří mezi sladké pečivo z kynutého těsta. Vytvořte si s námi alternativu, která pochází z Ameriky. Kobliha s dírou svou sladkou náplň neskrývá, ale dává ji na obdiv všem okolo.

Kobliha vs. donut

Na rozdíl od koblihy, která je plněná marmeládou, čokoládou nebo pudingovou směsí, donut svou náplň neskrývá uvnitř. Vršek je politý nebo posypaný. Je možné ho ochutit oříšky, cukrovou polevou, pudingem nebo cukrem se skořicí. Náš pohled tak přitahuje i svým vzhledem.

Kvásek nebo droždí

Kobliha i donut se tradičně připravuje z kynutého těsta. Volit můžete mezi klasickým droždím, díky kterému připravíte kvásek spolu s cukrem, lžící mouky a mléka. Trochu složitější, ale výživnější, variantou je příprava z tzv. kvásku Lievito Madre.

Lievito Madre

Dvě slova, která vypadají jako z oblíbeného filmu o kouzelnících. Tento původem italský kvásek je tvořen ze pšeničné mouky a má 50% vlhkost. Není tak kyselý jako tradiční kvásek tvořený ze žitné mouky a používá se primárně k přípravě sladkého pečiva, jako jsou mazance, vánočky, nebo donut.

  • 50 g fermentované vody tvořenou 200 g ovoce, 300 g odstáté vody, lžící rozinek a 50 g cukru
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 20 g medu
  • ½ lžičky oleje do nádoby

V misce smíchejte vodu, med a mouku. Vše spojte do kuličky a chvíli válejte na pomoučeném vále. Do skleničky nalijte trochu oleje, rovnoměrně rozetřete. Do láhve umístěte těsto a přikryje víkem.

Matka všech kvásků – Lievito Madre. Pšeničný kvásek původem z Itálie, který je chudší na kyseliny / Foto: Shutterstock

Jak na koblihu s dírou

  • 250 g občerstveného Lievito Madre
  • 200 – 220 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • sůl
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • 50 g másla

Lievito Madre roztrhejte do mísy, přilijte část mléka a prošlehejte. Poté přidejte vejce, mouku, cukr, sůl, citronovou kůru. Hněťte asi 10 až 15 minut, následně přidejte pokrájené máslo a ještě chvíli hněťte až do pevného hladkého těsta. Vyhnětené těsto vložte do uzavíratelné vymazané nádoby a nechte 3 až 6 hodin kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Jakmile těsto vykyne, důkladně ho prohněťte a vyválejte asi na půl centimetru. Vykrajujte formičkou nebo skleničkou s kulatými tvary. Prostředek vykrojte menším kolečkem, aby měl donut otvor. Tvary umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte ho moukou a nechte nakynout 2 až 4 hodiny. Smažte v tuku asi na 180 °C z každé strany asi 2 až 3 minuty. Odkládejte je na papírové utěrky, aby se vpil přebytečný tuk.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments