Oblíbený vitamin vyvolává rakovinu a krvácení do mozku. Dosud se to nevědělo, upozornili vědci

V současné době je jen velmi obtížné ubránit se neustálé masáži o tom, jak moc je nutné doplňovat nejrůznější vitaminy a další látky, které tělo potřebuje. Obchodníci pochopili, že lidem na jejich zdraví záleží, a tak se do nich snaží doplňky stravy cpát horem dolem. Nějakou dobu to mohlo působit jako prospěšná edukace, avšak teď odborníci začínají hlasitě varovat, že všeho moc škodí.

Stačí vyvážená strava

Někteří lidé to zkrátka s vitaminy přehánějí a berou je i navzdory tomu, že je vlastně nepotřebují. Velkou část vitaminů totiž lidské tělo dokáže získat z vyvážené stravy. Pouze v případě, že je například nedokáže adekvátně vstřebat, můžeme přistoupit k doplnění umělou formou.

Vědci teď upozornili na případ oblíbeného vitaminu E. Ten je pro lidské tělo velmi důležitý, ovšem v jeho případě více než v případě jiných platí, že si ho organismus dokáže poměrně dobře obstarávat ze stravy. Lidé ho však přesto doplňují i ve formě různých doplňků stravy, což může vést až k mozkové mrtvici.

Vzhledem k vysokému riziku hemoragické mrtvice je třeba jednoznačně uvést, že masové užívání vitaminu E veřejností není vhodné,” uvedli vědci zcela jednoznačně. Hemoragická mrtvice nastává tehdy, kdy z tepny začne krvácet krev do mozku. Výzkum byl přitom velmi široký, protože se týkal téměř 120 tisíc pacientů a probíhal několik let. Vědci zkoumali, zda vitamin E nemůže přispět k vyššímu riziku některých závažných chorob.

Foto: Shutterstock

Škodlivý i pod doporučenou dávkou

Nejde přitom o jediný výzkum tohoto formátu. Už před deseti lety vědci z Washingtonské univerzity zjistili, že užívání 400 miligramů vitaminu E po dobu deseti let zvyšuje riziko rakoviny plic o celou třetinu. Ve formě doplňků stravy je takovou dávku velmi snadné získat, obzvlášť když lidé tento vitamin dostávají i ve formě stravy. Bohaté jsou na něj hlavně ořechy, cereálie nebo rostlinné oleje.

Podle některých expertních údajů by denní dávka vitaminu E neměla překročit 540 miligramů. Ale jak vidno, už nižší množství zvyšuje riziko rakoviny. Proto je nutné s tímto vitaminem zacházet velmi opatrně a nejrůznější doplňky konzumovat pouze po konzultaci s lékařem, který provede vyšetření, zda jsou pro vás vhodné, tedy zda máte této látky v těle nedostatek.

Foto: Shutterstock, zdroje: Mayo Clinic, Cambridge

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments