Fantastický trik našich babiček, jak upéct dokonalé brambory. Lidé už ho zapomněli

Některé vychytávky pro vaření jako kdyby odvál čas. Nyní se ale opět lidé zajímají o stravu a je na čase, aby staré postupy opět vyzkoušeli. Jaký trik použít k pečení brambor?

Růžová slupka je pro tento trik nejlepší

Tento trik, který naše babičky používaly, bude potřebovat tu správnou odrůdu brambor. Je potřeba vybrat ty, které mají růžovou slupku. Je to dáno jejich nižším obsahem škrobu. Brambory s růžovou slupkou totiž budeme dávat do mrazáku.

Cože? Do mrazáku?

Ano, přesně tento trik vám zajistí, že budou brambory snadněji zpracovatelné pro bramborovou kaši i hranolky. Brambory s růžovou slupkou mají méně škrobu než jiné odrůdy, proto jsou pro tento trik nejlepší.

Už nebudete chtít kupované hranolky plné vody

Nekalé triky obchodníků, kteří brambory po nakrájení na hranolky co nejvíce polévají vodou, aby obsah sáčku měl potřebnou hmotnost, jsou všeobecně známé. Navíc jsou při převozu do obchodu a následném skladování hranolky mnohdy rozmraženy a opět zmraženy, což jim na kvalitě zrovna nepřidá. Nechce se vám platit za vodu? Připravte si domácí hranolky.

Foto: Shutterstock

Brambory s růžovou slupkou

Oloupané brambory s růžovou slupkou nakrájejte na pravidelné proužky a ponechejte je ještě chvíli ve vodě, než uklidíte slupky a vše okolo. Voda absorbuje přebytečný škrob, který se při mražení proměňuje na cukry. Po čtvrt hodině brambory nechte chvilku okapat.

Jednoduchý trik zabere jen několik minut

Nyní hranolky osolte a obalte je v hladké pšeničné mouce. Mouka by se neměla srazit. Hotovo? Výborně. Nyní vložte budoucí dobrotu na tác a přesuňte je do mrazáku. Po dvou hodinách je na čase hranolky přesunout do vzduchotěsného obalu nebo kuchyňských misek s pevným víčkem. V mrazáku na vás budou věrně čekat až půl roku. Až přijde jejich čas, stačí je jen vyjmout a hodit do rozpáleného oleje.

Do mrazáku můžete vložit i vytvořenou bramborovou kaši. Stačí ji jen opět dobře uzavřít a šup s ní do mrazáku! Poté ji nechejte v lednici jeden den rozmrazit. Když přijedete z výletu, máte přílohu bez práce.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Bože, to jsou rady – to by babička koukala, co prý údajně dělala…hranolky určitě ne a brambory s růžovou slupkou? Ty babička určitě neznala, protože se v té době běžně neprodávaly.
Brambory do mrazáku, bramborová kaše do mrazáku – to se mi nechce ani komentovat.

Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

To je pořád,babičky to dělaly tak,nebo onak. A já se nestačím divit. Hranolky,nikdy nedělala,jaksi ještě nebyly známé. Že mají brambory zmrznout? Ta by vám dala! A že to či ono ukládala do ledničky či mrazáku? Houbelec.! Něco jako ledničku měl opravdu jen NĚKDO a mrazák nikdo. Než je vyhnala válka- 1 světová- tak lednici měli. Velký studený sklep, který v zimě bohatě zavezli ledaři. I takové byly babičky. A v létě ke krátkému uložení masa 2 3 dny používala kamna.

katarina 159@post.cz
katarina 159@post.cz
2 let

Tak domácí hranolky dělám stále, o kupované nestojím, ale vy je zde vydáváte jako recept našich babiček….tak to pozor, naše babičky neměly mrazáku a lednice, využívaly k uskladnění sklep a nebo chladné komory…..moje jedna babička / 1895-1973/ neměla žádnou nikdy a druhá babička bar.1908 ta si ji s dědou koupila až v šedesátých letech…….

Iris
Iris
2 let

No jo – jenže tenhle chlapec asi považuje za babičku každou ženu 45+
A tyto ženy už ledničky, mrazáky a hranolky 100% zažily 😀