Zázvorový čaj umí zázraky. Lidé ho ale většinou připraví úplně špatně a přijdou o veškeré účinky

Málokterá potravina má takovou sílu jako právě zázvor. Ne nadarmo už se celá staletí používá jako jedna ze základních surovin v alternativní medicíně. Zázvor je velmi účinný coby prevence, avšak dokáže pomoci i přímo při určitých problémech, ať už jde o nachlazení nebo třeba problémy s trávením.

Mohlo by se zdát, že když si dáte zázvor jakýmkoliv způsobem, jeho ozdravné účinky se dostaví prakticky automaticky. Tak tomu ale není. Ve skutečnosti lidé dělají při přípravě velké chyby. Týká se to hlavně čaje, který je jedním z hlavních způsobů, jak se dnes zázvor konzumuje. Na způsobu přípravy zázvorového čaje přitom zásadně záleží, jaký bude mít efekt na váš organismus. Běžné chyby vás o většinu účinku nadobro připraví.

Zázvor se neloupe

Drtivá většina lidí zázvor do čaje předem loupe. To je ale zcela zásadní věc, kterou byste dělat neměli. Právě pod slupkou se totiž nacházejí ty nejcennější látky, jež nám zázvor může poskytnout. Před přípravou ho ale každopádně umyjte.

Krájení až nakonec

Už tedy víme, že se zázvor neloupe, a tak ho jen nakrájíme. Není však vhodné, abyste si ho nakrájeli předem a nechali někde delší dobu ležet. Ideální je zázvor nakrájet až těsně před samotným použitím, protože jinak se vytratí velká část účinných sloučenin.

Foto: Shutterstock

Jak ohřát vodu

Při přípravě zázvorového čaje byste měli brát ohled na teplotu vody, ve které zázvor louhujete. Neměla by totiž být příliš teplá ani studená. Optimální je taková voda, kterou odstavíte těsně předtím, než se jí podaří dosáhnout bodu varu. Takový moment poznáte, že už se pomalu začínají tvořit a stoupat malé bublinky. V takové vodě pak zázvor vylouhujte.

Čas louhování

Mohlo by se zdát, že čím déle budete zázvor ve vodě louhovat, tím lépe. Toto jednoduché pravidlo však v tomto případě neplatí. Příliš dlouhé louhování je ke škodě věci. Pro zázvorový čaj je optimálních pět minut, v případě silného odvaru je možné louhovat až deset minut, nikoliv však déle.

Foto. Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Richard
Richard
2 let

Přečetl jsem si 9 řádků o teplotě vody, ale nedozvěděl jsem se, jaká má být správná teplota vody. Přitom by to šlo říct jednou větou. Mluvit o bublinkách nedává smysl, moje 3,3kW konvice bublá hned jak se zapne.