Bramborová šťáva je zázrakem pro zdraví. Funguje lépe než drahé vitaminy

V době, kdy je na trhu dostatek vitamínů v krabičce a doplňků stravy, by se mohlo zdát, že zapomínáme na ověřené recepty z dílny matky přírody. Jedním z takových je pověstná zázračná šťáva z čerstvých brambor. Jaké jsou její benefity a jaká úskalí?

Zázračný lék

Šťávu z brambor si připravíte jednoduchým způsobem. Budete potřebovat 3 střední syrové brambory. Bramboru můžete nastrouhat a šťávu vymačkat, nebo jí vložit do odšťavňovače. Nejlépe ji vypijte do 20 minut. Obsahuje důležité množství vitamínů a minerálů, které pomáhají posilovat imunitu. Chcete-li svému tělu prospět, používejte bramborou kůru po několik týdnů. Stačí půl skleničky dvakrát denně po dobu 1 až dvou měsíců. Cílem je podpořit obranyschopnost organismu.

Zásobárna vitamínů

Brambory obsahují velké množství vitamínu C. Jedna sklenice bramborové šťávy přináší 100 % doporučené denní dávky. Hlíza je schopna tělu dodat 40 % denní dávky vitamínu B. Oproti pomeranči má 3x více draslíku. Obsahuje také menší množství železa a antioxidanty, vápník, zinek a vitamín K.

Foto: Shutterstock

Nestárněte

Syrové brambory mají díky velkému množství vitamínu C proti stárnoucí účinky. Mimo jiné jsou schopné léčit jizvy a působí protizánětlivě. Sklenice bramborové šťávy vám také dodá množství energie, především díky obsaženým cukrům. Její pití oceníte i v případě, že máte problémy se žaludkem. Obsah vitamínů, minerálů a vlákniny organismus detoxikují. Dvouměsíční kůra pomáhá při gastritidě, bolestech žaludku, nebo pálení žáhy.

Vyhněte se problémům

Stejně jako jakýkoliv jiný prostředek, který má naše tělo chránit, je třeba se vyhnout rizikům. Při přípravě bramborové šťávy vždy používejte oloupanou hlízu v bio kvalitě. Největší riziko představuje solanin, který může způsobovat bolest hlavy, nevolnost, nebo žaludeční problémy. Solanin se tvoří v bramborách v případě, že jsou delší dobu vystavované slunci, to se projevuje jejich zelenáním. Nebezpečné může být i rašení klíčků, takové hlízy na přípravu syrové šťávy vůbec nepoužívejte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Kilukru

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments