Nejčastější sexuálně přenosné choroby. Jaké to jsou?

Sexuálně přenosné choroby nejsou zrovna tématem, které byste chtěli vytáhnout na své kolegy během polední pauzy na oběd, nebo o kterém byste se chtěli bavit s kamarády v hospodě na pivku. Většina lidí má pocit, že se jich sexuálně přenosné choroby vlastně vůbec netýkají. Ne vždy je ale tohle přesvědčení skutečně pravdivé…

Jaké jsou nejčastější sexuálně přenosné choroby?

Sexuálně přenosné choroby by pro každého z nás měly být strašákem, abychom se během sexu chránili. Jasně, pokud máte dlouholetého partnera, u kterého si můžete být jistí, že vám nikde “neulítává”, pak se během sexu s ním chránit nemusíte. Řeč je spíše o nahodilých partnerech, které potkáte třeba někde v baru a skončíte u něho nebo u sebe doma za dveřmi ložnice.

Teď si společně představíme tři nejčastější sexuálně přenosné choroby, se kterými se dnes a denně potýká velká spousta lidí.

Kapavka

Jen málokdo by neznal termín kapavka, který nesignalizuje nic pěkného. Kapavku způsobuje bakterie známá jako Neisseria gonorrhoeae. Ta vyvolává zánět děložního hrdla, močové trubice nebo konečníku. Pro kapavku je typický výtok, který má nažloutlou barvu, u žen se objevuje krvácení mimo menstruační cyklus, u mužů pak dochází k zánětu semenných váčků nebo prostaty. Pokud se tato pohlavní choroba neléčí, může způsobit neplodnost nebo potraty. Léčba kapavky trvá několik dní, proto je lepší navštívit lékaře ihned a začít s medikací. Po čas léčby je nutná také sexuální abstinence.

AIDS

Velký strašák jménem AIDS, na který stále ještě neexistuje účinný lék. Za vnik AIDS “vděčíme” virusu známému jako HIV, který se přenáší tělními tekutinami (jde o sperma, poševní sekret, krev nebo mateřské mléko). Zpočátku se tahle sexuální choroba projevuje jako chřipka, posléze ale nemoc přechází do  latentní bezpříznakové fáze, po které následuje selhání imunitního systému.

Syfilis

Za vznikem syfilis stojí bakterie Treponema pallidum. Projevuje se tak, že se na pohlavních orgánech vytvoří rudý, tvrdý vřed, který nebolí. Zpočátku se vůbec nehojí, cca za 5-6 týdnů sám od sebe zmizí, ale nemoc se dále šíří do těla. V konečné fázi onemocnění dochází  vážnému poškození organismu a postižení nervového nebo kardiovaskulárního systému.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments