Úžasné placičky ze starého chleba. Nejjednodušší těsto na světě

Nechce se vám do obchodu pro pečivo? Nebo je vám líto vyhodit starší chléb? Vyzkoušejte chlebové placičky, které jsou velkou pochoutkou. Zní to zvláštně, ale věřte, že vám zachutnají. Někdy se jim také říká chleboráčky – odvozené od bramboráků. příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý z nás. Navíc se chlebové placičky dají jíst jak teplé, tak i studené. Vyzkoušíte tento recept také? 

Ingredience, které budou potřeba

Ze všeho nejdříve se podívejte na chléb, zda nevykazuje známky plísně. Pokud ano, okamžitě jej vyhoďte. Starý chléb tři až čtyři dny, který nemáte umístěný v igelitovém pytlíku, ale v tom plátěném, bude ideální. Připravte si:

  • zbytek tvrdého chleba
  • česnek dle chuti
  • tvrdý sýr typu gouda, eidam
  • vejce
  • majoránka
  • šunka či uzené maso
  • olej
  • sůl
  • trocha vody
Foto: Shutterstock

Postup přípravy

Chléb nakrájejte na drobné kostičky a nalijte na něj vodu. Pozor ale na množství vody. Těsto nesmí být příliš řídké, takže použijte pouze tolik tekutiny, aby ji pečivo stačilo pohltit. Jakmile tohoto kroku docílíte, nasypte na něj sůl, pepř a rozmixujte je na jemné těstíčko. Následně přidejte na malé kousíčky nakrájenou uzeninu, majoránku, rozmačkaný česnek, nastrouhaný sýr a vejce. 

Neuvádíme přesné množství ingrediencí, protože záleží na vaši chuti. A také na množství staršího chleba. Co se rozhodně vyplatí, je nešetřit na množství majoránky a česneku. Tyto dvě ingredience dokáží výsledek dost zvýraznit a zdokonalit. Pokud použijete uzené maso, šetřete se solí, aby placičky nebyly přesolené. 

Nyní v pánvi rozpalte olej nebo sádlo a smažte placky dozlatova. Placičky mohou být malé velikosti, ale klidně i velké. Vhodné jsou i jako příloha, takže pokud máte k obědu například vepřové nudličky na kapii nebo tomu podobné jídlo, placky budou jako příloha vynikající. A pokud jste přidali více vody a těsto je příliš řídké, zahustěte jej sýrem nebo jednoduše strouhankou. Místo vody můžete použít klidně mléko, a také můžete přidat i cibuli, která dodá vynikající chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments