Většina lidí při smažení řízků špatně použije tuk. Výsledek pak nestojí za nic

Řízky na český stůl patří. Každá rodina má nějaký „svůj“ osvědčený recept nebo aspoň malou vychytávku. Přesto si dovolíme poradit, jak připravit nezapomenutelné řízky. A možná dokonce o něco zdravější.

Jaké maso použít?

Na vepřové řízky se nejvíce hodí mírně prorostlá krkovice (řízky budou báječně šťavnaté) nebo kýta. Co se týče řízků drůbežích, většina klasiků nedá dopustit na kuřecí prsa. Pokud ale chcete řízek šťavnatější, sáhněte po masu ze stehen.

Příprava masa

Řízky by neměly být ani příliš tenké, ani příliš tlusté. Ideální výška masa je 1 cm. Drůbeží maso nemusíte klepat vůbec nebo velmi zlehka. Vepřové stačí naklepat z jedné strany. Při naklepávání použijte mikrotenový sáček nebo potravinovou folii. Maso bude lépe držet při sobě, a navíc si neuděláte nepořádek. Není od věci plátky masa po obvodu párkrát naříznout. Řízek se tak při smažení nebude kroutit. A pokud se obáváte, že váš řízek bude po usmažení příliš suchý, naložte maso na pár hodin před obalováním do jogurtu nebo majonézy.

Správný trojobal

Naklepané, osolené, případně opepřené řízky obalte v hrubé mouce, následně do nich mouku dobře zaplácejte a nechte 10 minut odpočívat. Pak obalte v mouce ještě jednou. Teď už šup do rozšlehaného vejce, které rozhodně neřeďte mlékem nebo vodou, a nakonec do domácí strouhanky. Jasně, pokud nemáte čas a nejste nároční, tak to s kupovanou taky přežijete, ale nic se nevyrovná doma vyrobené strouhance. Na ni použijte pečivo zhruba 3 dny staré.

Foto: Shutterstock

Který tuk je nejlepší? Vyzkoušejte sádlo!

Nejzdravější bude rozhodně ghí, ale klasickým sádlem také nic nepokazíte. Sádlo bylo po mnoho let neoprávněně zatracováno pro svou vysokou energetickou hodnotu a riziko zvýšení cholesterolu, nicméně zdaleka nejde o škodlivou potravinu!

Sádlo je dokonce zdravější než máslo, protože obsahuje více mononenasycených tuků a omega 3 mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Navíc neobsahuje škodlivé trans tuky. Další výhodou je vysoký podíl vitamínu D a nakonec taky fakt, že jde o přírodní produkt. A smaží se na něm výborně, protože se začíná přepalovat až při teplotách nad 180 °C.

Takže až se o víkendu pustíte do přípravy řízků, nechte olej ve špajze a dejte šanci sádlu. Budete příjemně překvapeni.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments