Jak poznat rozmražené máslo od čerstvého

České spotřebitele velmi znepokojila zpráva o tom, že do tuzemských obchodů se dostává ve velké míře máslo nevalné kvality. Podle Zemědělského svazu se toto staré rozmražené máslo z evropských hmotných rezerv dostává do oběhu postupně, spolu s tím, jak se tyto rezervy obměňují.

Mražené až dva roky

Může tak jít o nekončící proces. Obchodníci totiž zjistili, že se takto mohou dostat k velmi levnému máslu, které už nemá velkou hodnotu, a tak ho nakupují v přepočtu za pár korun. Ukázalo se však, že v Česku, kde jsou lidé zejména na cenu másla velmi citliví, jde takový produkt dobře na odbyt. A to za ceny, které jsou zdánlivě zajímavé pro zákazníky, protože jsou o něco nižší než u jiných másel, ale podstatně zajímavější právě pro obchody, kteří na něm mají i tak obrovskou marži. Navíc prodej těchto másel podkopává prodej másla od českých výrobců.

Vše souvisí s principem, na jakém fungují státní hmotné rezervy, ať už České republiky nebo okolních zemí. Jsou jasně dané předpisy, jak dlouho je možné takové výrobky v rezervách mít. U másla je přitom přípustné jeho zamražení. V takovém stavu se máslo může teoreticky skladovat až dva roky. Potom se ale musí vyměnit.

Dochází tedy k tomu, že se máslo rozmrazí, a aby byly ztráty co nejmenší, prodá se zájemcům, kteří s ním pak mohou nakládat. Právě tak končí rozmražené máslo v českých obchodech.

Jak poznat kvalitní máslo

Většina lidí žije s dojmem, že je máslo jako máslo a je jedno, co si v obchodě koupí. Hlavně, že je to co možná nejlevnější. V takovém případě ale dost možná kupujete právě máslo, které toho už má hodně za sebou.

Máslo, které bychom asi všichni chtěli, nese označení čerstvé máslo. To se může prodávat pouze po dobu dvaceti dnů od data výroby. A navíc musí být skladováno v přísných podmínkách, a to při teplotě maximálně 8 stupňů Celsia.

Pak je tu ale ještě stolní máslo, pod kterým je právě možné prodávat výrobky, které jsou od data výroby skladovány třeba dva roky, a to v třeba v mrazáku.

Principiálně není takové máslo špatné, ostatně je možné s ním takto nakládat a následně ho prodávat. Může se ale někdy stát, že jeho kvalita už pak nebude tak prvotřídní. Může být třeba i trochu žluklé kvůli oxidativním změnám, a to i tehdy, když je uskladněno v mrazáku.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radovan
Radovan
1 rok

To mě nezajímá já už víc jak rok nakupují v Polsku. Už ty naše zloděje nepodporují.

Jiří
Jiří
1 rok
Reply to  Radovan

To já radši německou kvalitu. Výrobkům z evropské Číny se vyhýbám obloukem.

Eva
Eva
1 rok
Reply to  Jiří

Ono to s tou germánskou kvalitou není nijak slavné, ale holt ten pocit, že kupuju v Reichu…. Vždy mě to baví, když pak vidím pozadí té kvality. Ale to chce prostě informace a ne dojmy.

František
František
1 rok

Tak toto by taky měl být tento stav pod kontrolou a pak to pokutovat a měla by se cena takového produktu lehce zastropovat

Jana
Jana
1 rok

Čerstvé máslo se nevyrábí díky legislativě,uvádí se jen máslo a má 40 dní

Melinda
Melinda
1 rok

Mražené máslo těžko žlukne

Toscana
Toscana
1 rok

Je vidět, že asi autorka neví, že dvojka máslo byla vždy nejlepší. I za komoušů když bylo máslo levné, každý sháněl dvojku před vánocemi.