Obrovská změna v důchodech. Lidem začnou chodit jindy, už nebudou dopředu

Lidé se musí připravit na to, že ve výplatě důchodu nastanou poměrně významné změny. Chystá je ministerstvo práce a sociálních věcí. Cílem je především zredukovat počet výplatních termínů. Těch je aktuálně třináct a v budoucnu by to mělo být pouhých pět. Zároveň by už důchody neměly být zasílány předem.

Změna výplaty penze

Málo se to ví, ale důchody v současné době vyplácí hned několik institucí. Největší počet obstarává Česká správa sociálního zabezpečení, avšak sekundují jí také ministerstvo vnitra, spravedlnosti a obrany. Systém vyplácení by se měl sjednotit, aby důchody chodily stejně, a nikoliv v závislosti na tom, kdo je posílá.

Aktuálně je to tak, že ČSSZ zasílá důchody dopředu, a to v pravidelných lhůtách každý měsíc. To se ale má změnit. Mělo by tomu být tak, že důchod se bude vztahovat ke kalendářnímu měsíci, kdy byl vyplacen. Pakliže tak dostanete důchod v březnu, bude na období od 1. do 31. března.

Není však třeba se obávat, že by vám jeden měsíc vypadly příjmy, protože by se výplatní termín posunul. Jakmile tato situace nastane a ke změně dojde, bude důchod za daný měsíc vyplacen prakticky dvakrát. Jeden podle starého systému předem a druhý potom už podle nového v daný kalendářní měsíc.

Foto: Shutterstock

Už jen pět termínů

Sjednoceny budou rovněž výplatní dny pro důchod. Ten byste tak nově měli dostávat už pouze šestého, osmého, desátého, dvanáctého a čtrnáctého v každém měsíci.

V rámci změny se narovnají i nejrůznější problémy, které způsobila novela zákona o důchodovém pojištění, která byla schválena v roce 2020. Ta vedla k tomu, že stejně vyměřený důchod se může od různých plátců lišit. Potom se musí složitě narovnávat.

Chystají se i další změny. Například bude možné žádat o důchody on-line, což dosud nebylo možné. Velmi zajímavě zní také automatické navyšování důchodů pro ty důchodce, kteří stále pracují. Ti o navýšení zatím musí vždy sami žádat.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josefina
Josefina
1 rok

Chytrý tah-kdyz umře někdo po konci měsice,ani koruna navíc.Zaleži také na datumu výplaty důchodu,pokud zemře důchodce před datem vyplaty,nic už mu na účet nedojde.

Michal
Michal
1 rok
Reply to  Josefina

…., tak tyhle hyeny co jsou momentálně u koryt by nejraději důchodce nechali vychcípat a neplatili nic, jen aby jim zůstalo na zbrojení. Proboha lidi už se konečně probuďte!!

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Josefina

Právě že dřív to bylo naprd, když se platil dopředu, tak čekáte na poslední důchod zesnulého prarodiče a oni že vám ho nedají a ještě musíte půl důchodu vrátit 🙁 což nastane i v tomhle případě, když umře v 2 polovině měsíce, mně přijde rozumnější vyplácet to jako výplaty, až zpětně, tam není o čem se hádat 🙂