Češi narození v určitý den dostanou 15 tisíc korun. Pěkný dáreček, to se nečekalo

Kdo by si snad myslel, že Česká republika se nachází v situaci, kdy je nutno šetřit na všech frontách a každou vydanou korunu třikrát obracet, než ji za něco utratíme, byl by na omylu. Ačkoliv se lidé budou muset uskromnit, nejrůznější instituce náležející k samosprávě nebo státu pořád utrácejí, jakoby se vůbec nechumelilo.

Lidé to nepochopili

Naprosto neuvěřitelně působí například oznámení primátora hlavního města Praha. Ten přesně v době, kdy byl prezentován konsolidační balíček, který mimo jiné znamená, že lidé budou platit více peněz na daních a dostanou za ně méně kvalitní služby, oznámil návrat jedné tradice.

Město prý obnovilo finanční dary ve výši 15 tisíc korun pro všechny děti, které se narodí 1. ledna. Peníze navíc budou vyplaceny zpětně i za tento rok, kdy odměnu získá dohromady 19 dětí, z nichž dvanáct je dívek a sedm chlapců.

Jistě, v konečném součtu nejde o kdovíjak významný výdaj a je jasné, že v miliardovém rozpočtu se ztratí. Mnoho lidí si to ale nemyslí a pod oznámením na sociálních sítích nenechali na tomto nápadu nit suchou. Ač jsme hledali dlouho, nenašli jsme jediný příspěvek, který by to viděl nějak pozitivně.

Foto: Shutterstock

Dělají to i další

Většina diskutujících poukazuje na skutečnost, že je nesmysl někoho zvýhodňovat jen podle toho, že se narodil prvního dne v roce. A když už něco takového chtěli ocenit, mělo se to odehrát třeba nějakým přijetím u primátora a pamětním listem. Proč ale vyplácet 15 tisíc korun pro každého z kapes všech daňových poplatníků?

Primátor se chvíli snažil bránit slabými argumenty o tom, že jde o symboliku a tradici, ovšem neuspěl. Podle mnohých je to naopak nesprávný signál, obzvlášť v těchto dnech, kdy strana, do které primátor patří, chce po lidech, aby se semknuli a přečkali těžké období.

Nejde přitom jen o případ Prahy. Jak někteří poukázali, podobné dárečky se rozdávají i na jiných radnicích. Na místě by tak možná bylo doporučení z vyšších míst, aby se něčeho takového zdržely.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Josef
Josef
11 měsíců

Pozitivnich prispevku je hodne, napriklad muj. Ale nekde se to okamzite demokraticky maze.