Imperial uvádí e-cigaretu Blu. Tento druh kouření je stále kontroverzní

O českého kuřáka, který vyhledává nové způsoby požívání nikotinu, se v příštích měsících a letech strhne velký boj. K již etablované značce IQOS, která spadá pod křídla koncernu Philip Morris, se v září přidala e-cigareta Logic z koncernu JTI. Před pár dny oznámila záměr vstoupit na český trh americká jednička v oboru – JUUL. A teď se přidává také další z velkých hráčů, kterým je elektronická cigareta Blu od Imperial Brands. Prodávat se začne 14. října 2019.

Snadné vapování

Blu funguje na takzvaném uzavřeném systému vapování, kdy nedochází ke spalování ani nahřívání tabáku. Ten ostatně v této e-cigaretě zcela chybí, což je jedním z největších marketingových taháků: je to totiž právě spalování tabáku, co v konvenčních cigaretách způsobuje vznik karcinogenních a dalších zdraví škodlivých látek. Tabák zde nahrazuje takzvaný e-liquid, tedy náplň umělohmotné cigarety, která obsahuje nejen nikotin, ale také chemický koktejl v podobě propylenglykolu, glycerolu a aromatických přísad.

Blu se začne prodávat – v porovnání s konkurencí – za poměrně příznivou cenu. Samotné zařízení, které je velmi jednoduché a připomíná flashku, bude k mání za 399 Kč v modrém, černém či červeném provedení. Náplně budou k dispozici v balení po dvou za cenu 139 Kč. Jedna náplň podle výrobce odpovídá přibližně 20 cigaretám, tedy jedné krabičce. Pochopitelně však záleží na tom, jakým způsobem budete vapovat, jak se kouření elektronických cigaret říká. Příchutí bude celkem šest: Tobacco, Menthol, Green Apple, Polar, Blueberry a Strawberry. Liší se svou intenzitou – některé jsou k dostání v síle 9 mg nikotinu na mililitr, jiné mají 18 mg nikotinu na ml.

Nabíjení probíhá formou USB kabelu. Blu na jedno nabití vydrží až 8 hodin.

Pozice na trhu

Cena za ekvivalent jedné krabičky konvenčních cigaret tak činí přibližně 70 Kč. Oproti běžnému kouření tak vapování s Blu může vyjít o něco levněji. Na druhou stranu se však na náplně elektronických cigaret nevztahuje spotřební daň jako na běžné cigarety, takže marže výrobce je výrazně vyšší. Na druhou stranu je třeba počítat s investicemi do reklamy, aby se zařízení na českém trhu rozšířilo. Blu se totiž chce stát českou jedničkou v oboru. Prostor k růstu je značný: aktuálně vapuje pouhé 1 % z českých kuřáků.

Pokud jde o zmíněnou reklamu, zde jsou výrobci na tenkém ledě. Na jednu stranu mohou být rádi, že reklamu na e-cigarety vůbec mohou dělat (na běžné tabákové výrobky je zakázaná), na tu druhou však stále častěji čelí kritice, že reklamu cílí na mladé publikum. Z jejich pohledu je to logické: starší kuřáci se o novice stěží dají přesvědčit a naopak mladí hledají možnost, jak se odlišit. Ve Spojených státech amerických však uvedení e-cigaret JUUL na trh znamenalo rapidní nárůst mladých kuřáků, a to i ve skupině, která předtím konvenční cigarety neužívala. Firma se tak zavázala cílit na dospělé publikum, byť je otázkou, nakolik to myslí upřímně, když velkou část tržeb generuje díky mladému publiku. Záměr cílit na dospělé kuřáky oznámili zástupci Imperial Brands také pro vaporizér Blu.

Zdravotní rizika

Výrobce Blu, stejně jako producenti dalších elektronických cigaret, deklarují jejich zdravotní nezávadnost, respektive uvádějí, že míra škodlivin, která se v případě vapování dostane do těla, je o celých 95 % nižší než v případě běžného kouření. Toto tvrzení je často podkládáno nejrůznějšími studiemi nezávislých organizací. Experti však upozorňují na to, že opravdu hodnověrné studie zatím neexistují (bude třeba si na ně počkat), a že zmíněný přínos hlásají především tyto organizace, jež jsou často financovány z fondů samotných cigaretářů.

Na druhou stranu je pravdou, že škodlivé látky vznikající při spalování tabáku, v případě vapování skutečně odpadají. Zjednodušeným pohledem je tak kouření elektronických cigaret zdravější. Problém je podle odborníků v tom, co s tělem udělá dlouhodobé inhalování chemických látek obsažených v tekutých náplních těchto cigaret.

Nedávné případy ze Spojených států amerických nejsou v tomto ohledu příliš povzbuzující. Došlo zde ke smrti nejméně dvou desítek lidí, většinou velmi mladých, kteří prokazatelně užívali některou z forem vapování. Další stovky mají vážně poškozené plíce způsobem, který lékaři do té doby neviděli. Případy zatím nejsou plně objasněné, ovšem je zde podezření, že dotyční své elektronické cigarety plnili neschválenými liquidy s obsahem THC.

Autor: Redakce AAzdravi.cz

Magazín o zdravém životním stylu a všem, co s ním souvisí. Každý den zde najdete užitečné a aktuální texty o důležitých tématech.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments