Babička do okurek přidávala tajnou věc. Díky tomu chutnaly mnohem lépe a byly křupavé

Kdo by neměl rád nakládané okurky. Nejoblíbenější jsou sladkokyselé a křupavé. Každá rodina má svůj speciální recept, na který nedá dopustit. Někdo přidává mrkev, cibuli, kopr. Jiný vinné listy, hořčičná semínka nebo dokonce chilli papričky.

Ale každý je přesvědčený, že jeho okurky jsou ty nejlepší. Je to skoro jako s bramborovým salátem. Receptů je téměř tolik, kolik je rodin, které okurky zavařují.

Více soli, sladidla nebo octa?

Kámen úrazu ale přichází ve chvíli, kdy lahev s očekáváním otevřete. S chutí se zakousnete do zelené pochoutky…a ona je měkká. Nakladačky mohou být chuťově vyladěné k vaší naprosté spokojenosti, ale jakmile nekřupou, nejraději byste je hodili do koše. Návodů, jak na křupavé okurky, je více.

Můžete se dočíst, že vaše nakladačky budou zaručené křupat, když do nálevu přidáte spolu s cukrem i umělé sladidlo. Právě to prý zajistí, že okurky nezměknou.

Jinde píšou, že okurky měknou kvůli přemíře octu v nálevu a podle dalšího článku to záleží na množství soli. Čím více soli prý, tím více křupání. A pak se v tom vyznejte.

Nejdůležitější je okamžité chlazení

Zkušení kuchaři vám však potvrdí, že to je hlavně o chlazení. Samozřejmě také musíte vybrat zdravé a co nejmenší a nejpevnější okurčičky. Ty přerostlé si schovejte do salátu.

Až tedy máte vymyté sklenice napěchované veškerou zeleninou a zalité lákem, vložte je na sporák do hrnce. Na jeho dno položte utěrku a zalijte vodou. Někdo doporučuje do výšky 5 cm, jiný do ¾ výšky sklenice a další je zatopí celé. Všichni ale udržují teplotu pod bodem varu maximálně 15 minut. Potom je okamžitě přendají do studené vody.

Foto: Shutterstock

Bojíte-li se, že by sklenice mohly prudkou změnou teploty prasknout, napusťte do dřezu horkou vodu a zavařovačky do ní postavte. Potom opatrně připouštějte studenou, až se vody vymění. Pro rychlé ochlazení můžete přidávat led.

Některé hospodyňky už ani nezavařují. Prostě jen zalijí obsah sklenic horkým lákem, uzavřou je a otočí na hodinku dnem vzhůru. Okurky jim prý nikdy nezměkly. Proč prý se lidé diví, že mají měkké okurky, když je bůhvíjak dlouho vaří. Pokud už je některé z těch zasloužilých vaří, je to maximálně kolem 5 minut.

Měkké nakladačky naložte do rajčat

Pokud se vám přes veškerou snahu stalo, že jsou vaše okurky měkké, vyzkoušejte trik s ponořením do rajčatové šťávy. Můžete použít i naředěný rajčatový protlak. Na 1l tekutiny přidejte 3 polévkové lžíce soli a případně i cukr.

Vše pořádně rozmíchejte, převařte a nechte vychladnout. Změklé nakladačky do tohoto nálevu ponořte a nechte je v něm pár dní v lednici odpočívat. Uvidíte, že po takové kúře křupat začnou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments