Babičky ztužovač šlehačky vůbec nepotřebovaly. Hnaly by vás s ním

Chcete ozdobit dort nebo slavnostní muffiny, ale nemáte po ruce ztužovač šlehačky? Jak si vlastně lidi poradili, když se ještě nedal koupit v supermarketu? V následujícím článku najdete způsob, jak to jde i bez něj.

Správný výběr šlehačky

Nejdůležitější je správný výběr smetany. Šlehačku, která drží tvar sama od sebe, nejlépe připravíte z vysokoprocentní smetany, tzn. minimálně 33%. Smetana musí být před šleháním pořádně vychlazená. Šlehejte do pevnější konzistence tak, aby vám mixér ve smetaně výrazně řádkoval a na metličkách musí po vyšlehání smetana držet pevný tvar, tzv. pevné špičky, ne měkké.

Bílek nebo citronová šťáva

Dvě ingredience, vaječný bílek a citronová šťáva, umí podpořit pevnost šlehačky. Pár kapek citronové šťávy přidáváte postupně během šlehání, zatímco vyšlehaný bílek zamícháte do šlehačky již hotové. Dejte řádně vychladit předtím, než budete zdobit.

Foto: Shutterstock

Želatina

Želatina vytvoří šlehačku, která se ani nehne a se kterou vám zaručeně půjdou vytvořit jakékoli tvary, např. pusinky, srdíčka apod. Na trhu se dá najít několik druhů želatin. Můžete koupit želatinu v plátech anebo v prášku. Nejdříve ji dejte do hrnce s vodou a přiveďte k mírnému varu. Až nabobtná, přimíchejte lžíci, dvě, smetany, a pomalu zamíchejte. Nakonec ji přidejte celou a vyšlehejte.

Pařížská šlehačka

Pařížská smetana obsahuje kakao a cukr, proto je její struktura o něco hutnější a pevnější. Vytvoříte ji tak, že v hrnci smícháte kelímek smetany, cca 300 g moučkového cukru a 100 g holandského kakaa. Čím lepší kakao koupíte, tím tužší bude smetana. Mírně zahřejete a necháte ztuhnout do druhého dne.

Pokud se vám třeba rozbila váha, dejte do hrnce kelímek smetany a tabulku oblíbené čokolády. Může být i bílá. Opatrně rozpusťte a nechejte v lednici vychladit, rovněž do druhého dne. Druhý den vyšleháte a můžete zdobit.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments